Makowiec w wersji dla leniwych. Hit na święta zrobisz w kwadrans

Natalia Jabłońska

Natalia Jabłońska

Ekspresowy makowiec jest pyszny i wilgotny w środku
Ekspresowy makowiec jest pyszny i wilgotny w środkuCanvaProINTERIA.PL

Tradycyjny "król" wśród świątecznych ciast: makowiec

Przepis na szybki makowiec z masy z puszki

Ten makowiec przygptujesz w zaledwie 15 minut i zasmakuje wszystkim
Ten makowiec przygptujesz w zaledwie 15 minut i zasmakuje wszystkim CanvaProINTERIA.PL
  • 850 g gotowej masy makowej z puszki
  • 150 g mielonych migdałów
  • 6 jajek ogrzanych do temperatury pokojowej
  • po około 50 g: rodzynek, orzechów laskowych lub włoskich, suszonych moreli lub kandyzowanej skórki pomarańczowej, wiórków kokosowych
  • 1/3 szklanki śmietanki słodkiej 30%
  • 100 g ciemnej czekolady
  • cukier puder do posypania
  1. Tortownicę 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boki tortownicy posmarować masłem i oprószyć mąką. Piekarnik nagrzać do 175-180 stopni C. 
  2. Masę makową włożyć do misy miksera, zmiksować ze zmielonymi migdałami. Uwaga! Miksujemy na niskich obrotach! Dodawać stopniowo jajka i miksować po każdym dodanym przez około 30 sekund do 1 minuty. Ciągle miksując dodawać rodzynki i pozostałe bakalie. Na koniec zmiksować ze śmietanką kremową oraz drobno pokrojoną czekoladą.
  3. Masę wyłożyć do tortownicy i wstawić do nagrzanego piekarnika. 
  4. Piec przez ok. 45 - 50 minut. Makowiec z gotowej masy makowej na początku może być wilgotny, należy go więc zostawić na noc bez przykrycia na blacie w kuchni aby odparował.
  5. Posypać przez sitko cukrem pudrem.
„Ewa gotuje”: Makowiec z kratkąPolsat