Makowiec w wersji dla leniwych. Hit na święta zrobisz w kwadrans

Kojarzy się ze żmudnym mieleniem maku, wielogodzinnymi przygotowaniami i kilkoma etapami przyrządzania. A gdyby tak móc zrobić przepyszny makowiec last minute? Ten przepis będzie prawdziwym hitem na nadchodzące święta. Wystarczy gotowa masa makowa, zmiksuj ze sobą wszystkie składniki i gotowe!

Ekspresowy makowiec jest pyszny i wilgotny w środku
Ekspresowy makowiec jest pyszny i wilgotny w środkuCanvaProINTERIA.PL

Tradycyjny "król" wśród świątecznych ciast: makowiec

Pochodzący z Węgier makowiec rozgościł się wśród tradycyjnych potraw świątecznym w naszym kraju. Nic dziwnego, bowiem mak symbolizował w dawnych czasach urodzaj, ma też związek z wierzeniami religijnymi. Drobne ziarenka miały według naszych babć przyciągać urodzaj na święta, oznaczały także płodność i pomyślność w domu. W połączeniu z orzechami, będącymi symbolem szczęścia i spokojnego snu, makowiec był więc ciastem o pokaźnym znaczeniu i nosił w sobie niemal "magiczną moc". Wiele osób nie wyobraża sobie więc świątecznej uczty bez tego wypieku.

Jednak tradycyjny makowiec jest bardzo skomplikowany w przygotowaniu: samo zrobienie masy makowej to już żmudne mielenie, siekanie składników i mieszanie. Następnie należy przygotować ciasto, w które ową masę zawiniemy, a dopiero na końcu następuje pieczenie. Nie każdy dysponuje takimi umiejętnościami kulinarnymi a tym bardziej - czasem. W ferworze przygotowań do grudniowego świętowania może zabraknąć nam energii na skomplikowane wypieki. Tu z pomocą przychodzi nowoczesna i ekspresowa wersja tradycyjnego makowca, do której wystarczy tylko kilka podstawowych składników, gotowa masa makowa z puszki oraz... mikser. Wystarczy 15 minut, by perfekcyjnym makowcem mogła zajadać się rodzina i goście.

Przepis na szybki makowiec z masy z puszki

Ten makowiec przygptujesz w zaledwie 15 minut i zasmakuje wszystkim
Ten makowiec przygptujesz w zaledwie 15 minut i zasmakuje wszystkim CanvaProINTERIA.PL

Składniki:

  • 850 g gotowej masy makowej z puszki
  • 150 g mielonych migdałów
  • 6 jajek ogrzanych do temperatury pokojowej
  • po około 50 g: rodzynek, orzechów laskowych lub włoskich, suszonych moreli lub kandyzowanej skórki pomarańczowej, wiórków kokosowych
  • 1/3 szklanki śmietanki słodkiej 30%
  • 100 g ciemnej czekolady
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie:

  1. Tortownicę 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boki tortownicy posmarować masłem i oprószyć mąką. Piekarnik nagrzać do 175-180 stopni C. 
  2. Masę makową włożyć do misy miksera, zmiksować ze zmielonymi migdałami. Uwaga! Miksujemy na niskich obrotach! Dodawać stopniowo jajka i miksować po każdym dodanym przez około 30 sekund do 1 minuty. Ciągle miksując dodawać rodzynki i pozostałe bakalie. Na koniec zmiksować ze śmietanką kremową oraz drobno pokrojoną czekoladą.
  3. Masę wyłożyć do tortownicy i wstawić do nagrzanego piekarnika. 
  4. Piec przez ok. 45 - 50 minut. Makowiec z gotowej masy makowej na początku może być wilgotny, należy go więc zostawić na noc bez przykrycia na blacie w kuchni aby odparował.
  5. Posypać przez sitko cukrem pudrem.

Smacznego!

„Ewa gotuje”: Makowiec z kratkąPolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas