Ciasto jogurtowe ze śliwkami i bakaliami
Pachnie domem.
Składniki:
- 30 dag mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 10 dag cukru
- 2 duże jajka
- 50 g płynnego miodu
- 250 ml jogurtu greckiego
- 150 ml oleju
- 1 kg śliwek
- 7 orzechów włoskich
- 10 migdałów bez skórki
Przygotowanie:
1. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i sodą. Przesiej przez sito do miski. Dodaj cukier. Do osobnego naczynia wbij jajka, dodaj miód, jogurt i olej. Wymieszaj dokładnie i stopniowo dodaj suche składniki. Wymieszaj delikatnie.
2. Formę do ciasta wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż do niej ciasto i wyrównaj. W blenderze rozdrobnij orzechy włoskie i migdały. Śliwki umyj, osusz, wyjmij pestki i ułóż je ciasno na cieście rozcięciem ku górze. Posyp bakaliami. Jeśli są kwaśne, możesz je posłodzić. Piecz 45 minut w temperaturze 180°C.