Ciasto jogurtowo-kokosowe
Ciasto, które przygotujesz bez trudności.
- 1 kubek jogurtu (150 g.),
- 3 jajka,
- 150 g. cukru pudru,
- 80 g. mąki ziemniaczanej,
- 90 g. mąki,
- dwie łyżeczki do herbaty proszku do pieczenia,
- 60 g. wiórków kokosowych,
- 150 ml. oleju słonecznikowego,
- 3 limonki,
- 2 łyżki cukru,
- tłuszcz i mąka do wysypania formy.
Przygotowanie:
Jajka i cukier puder ubić przy pomocy robota kuchennego. Zmieszać: mąkę, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i wiórki kokosowe. Jogurt i olej wmieszać do masy jajecznej. Stopniowo dodawać mieszankę mąki, proszku do pieczenia i wiórków kokosowych cały czas mieszając. Ciasto wyłożyć do formy (około 25 cm długości, pojemność 1,5 litra) wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką i piec w nagrzanym piekarniku (175 st. C) przez około 50 minut. Umyć limonki w gorącej wodzie osuszyć. Z 2 limonek otrzeć skórkę a następnie wycisnąć sok. Pozostałą limonkę pokroić w plasterki. Cukier skarmelizować. Dodać dwie łyżki wody i sok wyciśnięty z limonek i mieszając, na małym ogniu, rozpuścić karmel. Plasterki limonek i otartą skórkę włożyć do syropu i pozwolić aby naciągnęły. Upieczone ciasto wyjąć z formy, powierzchnię ponakłuwać. Nasączyć ciasto syropem, na wierzchu ułożyć plasterki limetki. Odstawić do ostygnięcia.