Ciasto jogurtowo-waniliowe
Delikatny deser z owocami.

Składniki
- po 2 szkl. jogurtu naturalnego i waniliowego
- 2 szkl. śmietany kremówki
- 40 dag malin
- po 1 szkl. cukru i mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 6 jajek
- 2 łyżki żelatyny
- 1 galaretka malinowa
Sposób przygotowania
1. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka ubij z 1/3 szkl. cukru i połącz z żółtkami. Mąkę i proszek domieszaj do masy jajecznej. 2. Blachę (24 x 24 cm) wyłóż pergaminem. Nałóż ciasto. Piecz je 30 min w 175°C. Rozetnij na 2 placki. Żelatynę rozpuść według przepisu na opakowaniu. Śmietanę ubij. 3. Jogurt naturalny wymieszaj z waniliowym, resztą cukru i żelatyną. Połącz z bitą śmietaną. Placki przełóż kremem. Schładzaj 1 godz. Na wierzchu tortu ułóż maliny. Zalej rozpuszczoną galaretką. Wstaw do lodówki na 3 godz.