Ciasto kokosowe cioci Irenki
Czy polane roztopioną czekoladą, czy posypane cukrem pudrem smakuje wyjątkowo. Taki deser uszczęśliwi wszystkich domowników. Wypróbuj koniecznie przepis cioci Irenki.
Składniki:
Ciasto:
- 1 jajko
- 1/4 kostki masła
- dowolna mąka bezglutenowa
- 1/2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
- cukier puder
- cukier waniliowy
Masa:
- 1/2 kostki masła
- 1/2 szklanki cukru
- 3 jajka
- 2 szklanki wiórków kokosowych
- olejek kokosowy
- 1/2 szklanki śmietany kremowej 30%
Sposób przygotowania:
Składniki ciasta zmiksować. Tortownicę posmarować masłem, również boki. Piec 10 minut w temperaturze 180 stopni C. Wyciągnąć odstawić, aby wystygło. Masło utrzeć z cukrem, dodać jajka, wiórki, olejek, dodać śmietanę w takiej ilości, aby masa miała kremową konsystencję, wyłożyć na upieczone ciasto.
Wstawić do piekarnika, piec w temperaturze 180 stopni C, około 30 minut. Po wystudzeniu posypać ciasto cukrem pudrem lub polać sosem czekoladowym.