Ciasto kokosowe cioci Irenki

Czy polane roztopioną czekoladą, czy posypane cukrem pudrem smakuje wyjątkowo. Taki deser uszczęśliwi wszystkich domowników. Wypróbuj koniecznie przepis cioci Irenki.

Idealny deser na weekend.
Idealny deser na weekend. 123RF/PICSEL

Składniki:

Ciasto:

  • 1 jajko
  • 1/4 kostki masła
  • dowolna mąka bezglutenowa
  • 1/2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
  • cukier puder
  • cukier waniliowy

Masa:

  • 1/2 kostki masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 2 szklanki wiórków kokosowych
  • olejek kokosowy
  • 1/2 szklanki śmietany kremowej 30%

Sposób przygotowania:

Składniki ciasta zmiksować. Tortownicę posmarować masłem, również boki. Piec 10 minut w temperaturze 180 stopni C. Wyciągnąć odstawić, aby wystygło. Masło utrzeć z cukrem, dodać jajka, wiórki, olejek, dodać śmietanę w takiej ilości, aby masa miała kremową konsystencję, wyłożyć na upieczone ciasto.

Wstawić do piekarnika, piec w temperaturze 180 stopni C, około 30 minut. Po wystudzeniu posypać ciasto cukrem pudrem lub polać sosem czekoladowym.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas