Ciasto last minute
Szybkie ciasto czekoladowe będzie jak znalazł, gdy goście zapowiedzą swoje przybycie w ostatniej chwili, albo wtedy, kiedy będziemy mieć ochotę na małe co nieco bez konieczności przydługiego przesiadywania w kuchni.

Składniki
- 1 kostka margaryny
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 4 jajka
- 3 łyżki kakao
- 1 szklanka cukru lub ksylitolu/erytrolu
- 1/2 szklanki wody
- 50 g masła (1/5 kostki)
- 100 g czekolady (mlecznej)
1. W małym garnku zagotowujemy 1/2 szklanki wody.2. W większym łączymy cukier (lub inny słód) z kakao, dodajemy pokrojoną w kostki margarynę, zalewamy zagotowaną, lekko ostudzoną wodą (nie powinien być to wrzątek) z małego garnka. Gotujemy kilka minut, zdejmujemy z ognia.3. Oddzielamy białka od żółtek, białka ubijamy na sztywną pianę. Masę z garnka uzupełniamy o proszek do pieczenia, miksujemy/blendujemy, stopniowo dodając żółtka i wsypując powoli mąkę. 4. Do całości dodajemy ubite na sztywno białka, mieszamy bardzo dokładnie. Im dłużej i im staranniej, tym lepiej dla ciasta.5. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy ciasto, nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Pieczemy ciasto ok. 40 min. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i pozwalamy ciastu studzić się we wnętrzu pieca.6. Polewa: w garnku rozpuszczamy masło (na najmniejszym możliwym ogniu). Rozpuszczone masło zdejmujemy z ognia, odstawiamy na ok. 5 min., dodajemy połamaną na kawałki czekoladę. Mieszamy, do połączenia się składników i uzyskania jednolitej masy. Polewą smarujemy przestudzone ciasto.