Ciasto marchewkowe z orzechami

Delikatne i smaczne!

Czas przyrządzenia: 1,5 godziny

Składniki - ciasto

  • szklanka mąki tortowej
  • 2 jajka
  • szklanka drobno startej marchwi
  • 1/2 szklanki cukru
  • pół szklanki oleju
  • 1/2 opakowania przyprawy do
  • piernika
  • łyżeczka sody
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 30 dag posiekanych orzechów włoskich

Składniki - krem

  • 60 dag serka mascarpone
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • żelatyna
  • 10 cukrowych marchewek

Sposób przygotowania

1. Jajka zmiksuj z olejem. Mąkę przesiej i połącz z cukrem, przyprawą, proszkiem do pieczenia i sodą. Wsyp do jajek i zmiksuj. Dodaj połowę orzechów, marchew i wymieszaj. Masę wlej do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 40 minut w temp. 180 st. C. 

2. Mascarpone zmiksuj z cukrem. Rozpuść żelatynę, dodaj do serka i cukru, schłodź w lodówce. Ciasto przekrój i przełóż 1/3 kremu. Resztę kremu wyłóż na wierzch i boki. Obsyp orzechami. Udekoruj cukrowymi marchewkami. 

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje