Obróć w palcach przed jedzeniem. Wyborny owoc będzie smakować jeszcze lepiej
Oto mały, ale niezwykle aromatyczny owoc, który zaskakuje smakiem oraz bogactwem witamin. Jak smakuje kumkwat i jak wykorzystać go w kuchni? Po egzotyczny przysmak, który wygląda jak pomarańcza w wersji mini, warto sięgnąć nie tylko ze względu na przyjemność dla kubków smakowych.

Spis treści:
Roślinny symbol dobrobytu
Kumkwaty pochodzą z Chin, a w kulturach azjatyckich drzewa obsypane owocami są symbolem bogactwa i wszelkiej finansowej pomyślności. Choć nie jesteśmy w stanie obiecać, że sama degustacja owoców sprowadzi na nas wygraną na loterii, kumkwaty mają wiele innych zalet. Od nietuzinkowego smaku, poprzez wszechstronne zastosowanie w kuchni, aż do bogatego w substancje odżywcze składu.

Jak smakuje kumkwat?
Owoce wyglądają jak małe pomarańcze. Kumkwaty dodatkowo wyróżniają się unikalnym smakiem, który stanowi harmonijną kompozycję słodyczy i subtelnej kwasowości. To, co wyróżnia je na tle innych owoców cytrusowych, to fakt, że można jeść je ze skórką. Zresztą to właśnie ona odpowiada za słodycz kumkwatów, kontrastującą z bardziej cierpkim miąższem. Taki zestaw decyduje o tym, że egzotyczne specjały są wyjątkowo orzeźwiające, a intensywny zapach owoców od razu pobudza apetyt.
Obróć w palcach, zanim skosztujesz
Delikatny, soczysty miąższ sprawia, że jedzenie kumkwatu jest dużą przyjemnością. Przed spożyciem owoc należy dokładnie umyć i osuszyć. Warto znać także jeden trik, dzięki któremu kubki smakowe będą w siódmym niebie. Przed spożyciem obróć kumkwat kilka razy w palcach. Manewr zmiękcza skórkę i uwalnia słodkie nuty, dzięki czemu owoc smakuje jeszcze lepiej. Nasiona znajdujące się w środku też są jadalne, ale jeśli wolisz je pominąć, kumkwat przekrój na pół i usuń je przy pomocy małego nożyka.
Kulinarne zastosowania, czyli jak jeść kumkwat?
Zdarza się, że chęć spróbowania nowych produktów przegrywa z brakiem pomysłu na to, jak je wykorzystać. Tymczasem w przypadku kumkwatu istnieje wiele apetycznych sposobów na włączenie go do codziennego jadłospisu.
Najprościej jest spożyć owoc na surowo - w całości ze skórką. Możesz dodawać go także do sałatek owocowych albo porannej owsianki. Miąższem z powodzeniem uzupełnisz koktajl lub smoothie, czyli pozycje, które kapitalnie sprawdzają się w roli dietetycznej i pełnowartościowej przekąski.
Startą skórkę kumkwatu wykorzystasz jako naturalną przyprawę, nadającą potrawom wyrazisty, cytrusowy aromat. Świetnie komponuje się z daniami rybnymi i mięsnymi. Fani domowych przetworów też będą zadowoleni. Kumkwat sprawdza się jako materiał na domowe konfitury, które zachowują wyrazisty smak owoców, a jednocześnie stają się pysznym dodatkiem do pieczywa albo jogurtu.

Dlaczego warto jeść kumkwat? Właściwości
Włączenie kumkwatu do menu to powód do radości nie tylko dla podniebienia, ale całego organizmu. Stanowi naturalne źródło witamin A, C oraz z grupy B. W jego składzie nie brakuje błonnika, potasu i wapnia. Jak jedzenie kumkwatu przekłada się na zdrowie?
- Regularne spożywanie owocu okazuje się dużym wsparciem dlaukładu odpornościowego, chroniąc przed infekcjami.
- Kumkwat cechuje się niską kalorycznością, więc jest trafionym wyborem dla osób dbających o linię.
- Obecność błonnika pomaga regulować procesy trawienne, co korzystnie wpływa na pracę jelit oraz sprzyja utrzymaniu prawidłowej perystaltyki.
- Antyoksydanty spowalniają procesy starzenia się komórek.
- Kumkwat w diecie korzystnie oddziałuje na wygląd skóry, przyczyniając się do zachowania jej jędrności i blasku.