Reklama

Reklama

Ciasto na pierogi. Idealne prosto z piekarnika

Gładkie i elastyczne ciasto na pierogi? Zapomnij! Pieczona na chrupko tradycyjna potrawa podbija stoły i podniebienia. Ciasto na pierogi jest bardzo łatwe w przygotowaniu.

Czas przyrządzenia: 30 - 45 minut

Składniki

  • 0,5 kg mąki
  • pól szkalnki oleju
  • jajko
  • sól

Ciasto na pierogi - przygotowanie

Mąkę ze szczyptą soli przesiej przez sitko na stolnicę. Usyp kopczyk, do środka wlej olej i wybij jajo. Siekaj nożem do uzyskania jednolitej masy. Kilka minut ciasto wyrabiaj w rękach tak, aby pozbyć się grudek.

Ciasto rozwałkuj, szklanką wycinaj koła i nakładaj dowolny, ulubiony farsz. Zlep brzegi pierogów, gotowe posmaruj kurzym białkiem.

Pierogi układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub matą silikonową. Zapiekaj na złoty kolor w temperaturze 180 stopni.

Jesteś pierogowym fanatykiem? Sprawdź inne przepisy!

Pierogi z ziemniakami i kabanosem

Reklama

Pierogi zakonników

Pieczone pierogi

Zobacz również:

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy