Ciasto na pierogi. Idealne prosto z piekarnika

Aktualizacja

Gładkie i elastyczne ciasto na pierogi? Zapomnij! Pieczona na chrupko tradycyjna potrawa podbija stoły i podniebienia. Ciasto na pierogi jest bardzo łatwe w przygotowaniu.

Ciasto na pierogi to tradycyjny przepis
Ciasto na pierogi to tradycyjny przepis123RF/PICSEL

Ciasto na pierogi - przygotowanie

Mąkę ze szczyptą soli przesiej przez sitko na stolnicę. Usyp kopczyk, do środka wlej olej i wybij jajo. Siekaj nożem do uzyskania jednolitej masy. Kilka minut ciasto wyrabiaj w rękach tak, aby pozbyć się grudek.

Ciasto rozwałkuj, szklanką wycinaj koła i nakładaj dowolny, ulubiony farsz. Zlep brzegi pierogów, gotowe posmaruj kurzym białkiem.

Pierogi układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub matą silikonową. Zapiekaj na złoty kolor w temperaturze 180 stopni.

Jesteś pierogowym fanatykiem? Sprawdź inne przepisy!

Zobacz również:

"Ewa gotuje": Ciasteczka migdałowe na białkachPolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas