Ciasto na pierogi. Idealne prosto z piekarnika
Gładkie i elastyczne ciasto na pierogi? Zapomnij! Pieczona na chrupko tradycyjna potrawa podbija stoły i podniebienia. Ciasto na pierogi jest bardzo łatwe w przygotowaniu.

Składniki
- 0,5 kg mąki
- pól szkalnki oleju
- jajko
- sól
Ciasto na pierogi - przygotowanie
Mąkę ze szczyptą soli przesiej przez sitko na stolnicę. Usyp kopczyk, do środka wlej olej i wybij jajo. Siekaj nożem do uzyskania jednolitej masy. Kilka minut ciasto wyrabiaj w rękach tak, aby pozbyć się grudek.Ciasto rozwałkuj, szklanką wycinaj koła i nakładaj dowolny, ulubiony farsz. Zlep brzegi pierogów, gotowe posmaruj kurzym białkiem.Pierogi układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub matą silikonową. Zapiekaj na złoty kolor w temperaturze 180 stopni.
Jesteś pierogowym fanatykiem? Sprawdź inne przepisy!
Zobacz również: