Ciasto na pizzę
Jeśli jeszcze nie robiliście domowej pizzy, koniecznie spróbujcie. W takiej wersji smakuje najlepiej!
Sposób przygotowania
Przygotowanie w urządzeniu Thermomix:
1. Dużą miskę natłuścić oliwą, odstawić.
2. Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać cukier, drożdże, mąkę, oliwę i sól, wyrobić ciasto - 2 min. Przełożyć ciasto do przygotowanej wcześniej miski i uformować kulę. Przykryć miskę folią spożywczą, odstawić na 30-60 min lub do czasu, aż ciasto podwoi swoją objętość.
3. Ciasta na pizzę użyć do wybranego przepisu.
Jeżeli nie posiadasz urządzenia Thermomix:
1. Dużą miskę natłuścić oliwą, odstawić.
2. Do naczynia wlać wodę, dodać cukier, drożdże, mąkę, oliwę i sól, wyrobić ciasto. Przełożyć ciasto do przygotowanej wcześniej miski i uformować kulę. Przykryć miskę folią spożywczą, odstawić na 30-60 min lub do czasu, aż ciasto podwoi swoją objętość.
3. Ciasta na pizzę użyć do wybranego przepisu.
Wskazówka
· W punkcie 2. folię spożywczą można lekko natłuścić oliwą, aby nie przywarła do rosnącego ciasta.
· Ciasto na pizzę można wykorzystać do przygotowania 1 dużej prostokątnej pizzy lub 4 małych okrągłych pizz.
· Aby upiec pizzę, należy rozwałkować ciasto na oprószonym mąką blacie na grubość 0,5-1 cm. Rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub natłuszczonej oliwą, brzegi ciasta wywinąć do góry. Rozłożyć warstwę wybranych dodatków i piec 20-25 min w uprzednio rozgrzanym piekarniku (220°C).
· Ciasto można pozostawić do wyrośnięcia w naczyniu miksującym.