Reklama

Reklama

Ciasto na pizzę

Jeśli jeszcze nie robiliście domowej pizzy, koniecznie spróbujcie. W takiej wersji smakuje najlepiej!

Składniki

  • 30 g oliwy z oliwek
  • 220 g wody, w temp. pokojowej
  • 1 łyżeczka cukru lub 1 łyżeczka ekstraktu słodowego w proszku
  • 20 g świeżych drożdży, pokruszonych lub 2 łyżeczki suchych drożdży (7-8 g)
  • 400 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli

Sposób przygotowania

Przygotowanie w urządzeniu Thermomix:

Reklama

1.  Dużą miskę natłuścić oliwą, odstawić.
2.  Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać cukier, drożdże, mąkę, oliwę i sól, wyrobić ciasto - 2 min. Przełożyć ciasto do przygotowanej wcześniej miski i uformować kulę. Przykryć miskę folią spożywczą, odstawić na 30-60 min lub do czasu, aż ciasto podwoi swoją objętość.
3.  Ciasta na pizzę użyć do wybranego przepisu. 

Jeżeli nie posiadasz urządzenia Thermomix:

1.  Dużą miskę natłuścić oliwą, odstawić.
2.  Do naczynia wlać wodę, dodać cukier, drożdże, mąkę, oliwę i sól, wyrobić ciasto. Przełożyć ciasto do przygotowanej wcześniej miski i uformować kulę. Przykryć miskę folią spożywczą, odstawić na 30-60 min lub do czasu, aż ciasto podwoi swoją objętość.
3.  Ciasta na pizzę użyć do wybranego przepisu. 

Wskazówka

· W punkcie 2. folię spożywczą można lekko natłuścić oliwą, aby nie przywarła do rosnącego ciasta.

· Ciasto na pizzę można wykorzystać do przygotowania 1 dużej prostokątnej pizzy lub 4 małych okrągłych pizz.

·  Aby upiec pizzę, należy rozwałkować ciasto na oprószonym mąką blacie na grubość 0,5-1 cm. Rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub natłuszczonej oliwą, brzegi ciasta wywinąć do góry. Rozłożyć warstwę wybranych dodatków i piec 20-25 min w uprzednio rozgrzanym piekarniku (220°C).

· Ciasto można pozostawić do wyrośnięcia w naczyniu miksującym.

INTERIA.PL/materiały prasowe

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje