Ciasto na słono z szynką i oliwkami
Bardzo łatwe w przygotowaniu, słone ciasto z szynką i oliwkami. Idealne na przystawkę, nie tylko smaczne, ale i dekoracyjne. Efekt zależy od twojej inwencji.
Przyzwyczajeni do słodkich wypieków, zapominamy, że można upiec też słone ciasto, z różnymi dodatkami, jak: szynka, oliwki, suszone pomidory, nasiona, pestki czy wędzony kurczak albo nawet pesto czy gotowana marchewka.
PAP Life proponuje ciasto na przystawkę, z zielonymi oliwkami i wiejską szynką.
Do przygotowania tego słonego smakołyku potrzebujemy: 150 g zielonych oliwek bez pestek, 100 g tartego sera żółtego, gruby plaster szynki wiejskiej, 250 g mąki pszennej typ 550, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 30 g solonego masła, 100 ml białego wina, sól, pieprz, 4 jajka, 50 ml wermutu, 150 ml oliwy z oliwek.
Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C. Szynkę kroimy w małe słupki. W misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, dodajemy 20 g miękkiego masła. Doprawiamy solą i pieprzem. Robimy zagłębienie w cieście, wbijamy w nie całe jaja i delikatnie mieszamy je z mąką. Wyrabiając ciasto, stopniowo wlewamy wino, wermut i oliwę z oliwek. Dodajemy do ciasta kolejno oliwki, szynkę i ser żółty. Przyprawiamy solą i pieprzem i ponownie mieszamy.
Pozostałym masłem smarujemy formę do pieczenia, wlewamy ciasto. Pieczemy 40 minut w temperaturze 180 st. C. Ciasto przed wyjęciem z formy studzimy. Podajemy krojone w grube plastry. (PAP Life)