Kawa, która przedłuża życie. Włoscy stulatkowie piją ją codziennie

Espresso możemy pić nawet trzy razy dziennie
Espresso możemy pić nawet trzy razy dziennie123RF/PICSEL

Kawa espresso - dlaczego warto ją pić? Jakie ma właściwości?

  • ochrona układu sercowo-naczyniowego: badania opublikowane w Nutrients wykazują, że polifenole obecne w kawie, czyli np. kwas chlorogenowy, mają działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające. Wzmacniają ściany naczyń krwionośnych, poprawiają ich elastyczność i zapobiegają osadzaniu się blaszek miażdżycowych;
  • opóźnianie procesów starzenia: przeciwutleniacze zawarte w espresso neutralizują wolne rodniki, które przyczyniają się do starzenia się komórek. Ich działanie wspomaga regenerację skóry, poprawia jej kondycję i opóźnia pojawianie się zmarszczek. Regularne spożywanie kawy redukuje także stany zapalne w organizmie, co przekłada się na lepsze zdrowie ogólne;
  • wsparcie układu nerwowego - kofeina stymuluje układ nerwowy, poprawiając koncentrację, pamięć i szybkość reakcji. Co więcej, badania opublikowane w Journal of Alzheimer’s Disease (2022) wskazują, że regularne i umiarkowane spożywanie kawy zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób neurodegeneracyjnych, takich jak Alzheimer czy Parkinson o około 20-25%;
  • przyspieszanie metabolizmu - kofeina zawarta w espresso zwiększa termogenezę, czyli proces spalania kalorii w organizmie. Regularne spożywanie kawy może wspierać utratę masy ciała oraz poprawiać wyniki treningów fizycznych, zwiększając wytrzymałość i wydolność organizmu.
Badania opublikowane w Journal of Alzheimer’s Disease (2022) wskazują, że regularne i umiarkowane spożywanie kawy zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób neurodegeneracyjnych
Badania opublikowane w Journal of Alzheimer’s Disease (2022) wskazują, że regularne i umiarkowane spożywanie kawy zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób neurodegeneracyjnychCanva ProINTERIA.PL

Czy picie espresso jest zdrowe?

Czy espresso podnosi ciśnienie?

Ile espresso można pić dziennie?

Regularne picie espresso może zniwelować ryzyko chorób neurodegeneracyjnych
Regularne picie espresso może zniwelować ryzyko chorób neurodegeneracyjnychCanva ProINTERIA.PL

Jak pić espresso? Dlaczego podaje się je z wodą?

  • oczyszczanie kubków smakowych - przed pierwszym łykiem kawy, woda neutralizuje smak w ustach, umożliwiając pełne docenienie intensywnego aromatu espresso;
  • nawadnianie organizmu - mimo że kawa nie jest główną przyczyną odwodnienia, kofeina ma działanie moczopędne. Picie wody wspomaga utrzymanie odpowiedniego poziomu płynów w organizmie.
W 2016 roku umieszczono ją w Piramidzie Zdrowego Żywienia z zaleceniem, by pić 3-5 filiżanek espresso dziennie.
W 2016 roku umieszczono ją w Piramidzie Zdrowego Żywienia z zaleceniem, by pić 3-5 filiżanek espresso dziennie.123RF/PICSEL

Jak przygotować idealne espresso?

  • ilość kawy: około 12 gramów drobno zmielonych ziaren kawy na jedną porcję (około 60 ml);
  • ciśnienie: około 9 barów (możliwe do uzyskania w ekspresie ciśnieniowym);
  • czas ekstrakcji: 25-35 sekund;
  • temperatura wody: 90 a 95 st. C - zbyt niska temperatura skutkuje kwaśnym smakiem, a zbyt wysoka może zwiększyć gorzki posmak naparu;
  • świeżość ziaren: najlepszy smak uzyskasz, gdy używasz świeżo palonej i zmielonej kawy.