Ciasto na Trzech Króli

Ciasto Galette des Rois to popularny we Francji wypiek, który przygotowuje się na 6. stycznia. Smakuje wspaniale i łatwo można je przygotować.

Galette des Rois
Galette des Rois123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

W mikserze lub misce wymieszać ze sobą suche składniki: mąkę migdałową, szczyptę soli, cukier i startą skórkę z pomarańczy.

Dodać miękkie masło pokrojone na małe kawałki. Utrzeć.

Wbić jajka i dodać aromaty. Wymieszać, masę włożyć a kwadrans do lodówki.

Wyciągnąć  z lodówki schłodzone nadzienie i ciasto. Na jeden z blatów wyłożyć nadzienie zostawiając ok. 3 cm odstępu od krawędzi. Chowamy migdał.

Całość przykryć drugim blatem. Brzegi możemy lekko zmoczyć wodą, by lepiej się skleiły. Dobrze połączyć blaty.

Ciasto można ponacinać ostrym nożem.

Na końcu posmarować rozbełtanym jajkiem. Piec ok. 25-30 minut w temperaturze 180 st. C.

Ciasto musi nieco ostygnąć, by nadzienie zanadto nie wypływało.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas