Co jeść w czasie upałów? Katarzyna Bosacka zdradziła przepis na zdrowy i smaczny posiłek
Zwracasz uwagę na to, co jesz w czasie upałów? Okazuje się, że nie tylko ilość wypijanych płynów ma znaczenie, ale również to, co wrzucasz na talerz. Dobrze skomponowana dieta latem sprawi, że będziesz miał więcej energii i dostatecznie nawodnisz organizm. Ostatnio swoim patentem na pyszny i orzeźwiający posiłek podzieliła się Katarzyna Bosacka. Zrobisz go w kilka chwil.

Spis treści:
To co jesz w czasie upałów ma znaczenie
Latem, gdy żal leje się z nieba, wiele osób nie zwraca zupełnie uwagi na to co je. Sięgamy zazwyczaj po napoje - często te słodzone i gazowane, różne przekąski, a na śniadanie, obiad i kolacje serwujemy sobie to samo co w pozostałe pory roku. Okazuje się, że warto zastanowić się nad tym, jak komponujemy posiłki w czasie upałów - szczególnie, gdy dużo czasu spędzamy na zewnątrz. Odpowiednio zbilansowane nie tylko nasycą, ale również doskonale nawodnią, uzupełnią mikroelementy, dodadzą energii i odżywią organizm.
Doskonały posiłek na upały. Bosacka zdradziła przepis
Jednym z pomysłów na letni obiad czy też śniadanie lub kolację podzieliła się ostatnio Katarzyna Bosacka - dziennikarka, prezenterka, znana z wielu telewizyjnych programów kulinarnych, w których to radzi Polakom jak jeść zdrowo i jak świadomie robić zakupy. Bosacka jest od wielu lat aktywna również w mediach społecznościowych. Na swoim profilu zamieszcza treści dotyczące zdrowia, wyborów żywieniowych i nie tylko. Ma tam rzeszę fanów i już ponad 200 tys. obserwatorów, którzy chętnie udzielają się w komentarzach.
Przy okazji panujących ostatnio w Polsce upałów, Bosacka postanowiła zdradzić swój przepis na pyszny i prosty w przygotowaniu posiłek, które idealnie sprawdzi się latem. Jest nie tylko zdrowy, sycący ale także zawiera mnóstwo witamin i minerałów, pochodzących z sezonowych warzyw.
Jedzenie na upał? Pyszna tortilla z pomidorkami, roszponką, burratą i domowym pesto - taki posiłek to idealna opcja na upalny dzień.

Jak zrobić tortillę z warzywami i burratą? Przepis
Przepis na tortillę, którą poleca Bosacka jest bardzo prosty. Oto czego będziemy potrzebować.
- Placki tortilli pełnoziarnistej - można kupić gotowe w sklepie lub przygotować samodzielnie
- Pomidorki koktajlowe - są idealne na upał, bo poza tym, że zawierają duży wody i niewiele kalorii, są też bogactwem potasu, który to tracimy z każdą kroplą potu
- Pesto z bazylii lub natki pietruszki - Bosacka poleca domowe, ale można też kupić je w sklepie
- Sałata - np. roszponka - zawiera witaminy z grupy B, błonnik oraz mikroelementy, które powinno się uzupełniać szczególnie latem
- Niewielki kawałek sera burrata - najlepiej schłodzonego - będącego w tym posiłku źródłem białka
- Kilka listków bazylii - jak wyjaśnia Bosacka, bazylia jest moczopędna i poprawia trawienie.
Na początek posmaruj tortillę pesto, następnie poukładaj na niej wszystkie składniki i zawiń tak, aby było wygodnie ci zjeść. To wszystko! Lekkostrawny, orzeźwiający i pożywny posiłek na upały gotowy.