Ciasto podwójnie czekoladowe
Dwa razy lepsze niż inne.
Składniki:
- 500 g śmietany kremówki
- 550 g gorzkiej czekolady
- 125 g masła
- 4 jajka
- 250 g cukru
- Opakowanie cukru waniliowego
- Szczypta soli
- 160 g mąki
- Łyżeczka proszku do pieczenia
- 50 g białej czekolady
- Tłuszcz i mąka do formy
Przygotowanie:
Śmietanę podgrzać, dodać 400 g posiekanej czekolady i mieszać, aż się rozpuści. Umieścić w misce, przykryć folią i odstawić na 2 godziny w zimne miejsce.
Masło i 150 g czekolady roztopić w rondelku na słabym ogniu, odstawić. Jajka roztrzepać. Masło z czekoladą przelać do miski. Dodać cukier, cukier waniliowy, sól, jajka, mąkę i proszek do pieczenia. Wyrobić za pomocą robota kuchennego. Okrągłą formę (26 O) natłuścić i wysypać mąką. Nałożyć ciasto, wyrównać. Piec w 175 st. C przez 35-40 minut. Wyjąć z piekarnika, uwolnić z formy i odstawić na 1,5 godziny. Ciasto przeciąć tak, aby powstały dwa blaty. Masę czekoladową ponownie krótko wyrobić za pomocą robota kuchennego. Połową masy przełożyć ciasto, drugą połową posmarować tort i odstawić na godzinę w zimne miejsce.
Białą czekoladę roztopić i wylać na zimną marmurową lub szklaną płytkę. Odstawić na 5 minut i ściągnąć szpatułką wiórki czekoladowe, którymi udekorować tort.