Reklama

Reklama

Ciasto podwójnie czekoladowe

Dwa razy lepsze niż inne.

Składniki:

  • 500 g śmietany kremówki
  • 550 g gorzkiej czekolady
  • 125 g masła
  • 4 jajka
  • 250 g cukru
  • Opakowanie cukru waniliowego
  • Szczypta soli
  • 160 g mąki
  • Łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50 g białej czekolady
  • Tłuszcz i mąka do formy

Przygotowanie:

Śmietanę podgrzać, dodać 400 g posiekanej czekolady i mieszać, aż się rozpuści. Umieścić w misce, przykryć folią i odstawić na 2 godziny w zimne miejsce.

Masło i 150 g czekolady roztopić w rondelku na słabym ogniu, odstawić. Jajka roztrzepać. Masło z czekoladą przelać do miski. Dodać cukier, cukier waniliowy, sól, jajka, mąkę i proszek do pieczenia. Wyrobić za pomocą robota kuchennego. Okrągłą formę (26 O) natłuścić i wysypać mąką. Nałożyć ciasto, wyrównać. Piec w 175 st. C przez 35-40 minut. Wyjąć z piekarnika, uwolnić z formy i odstawić na 1,5 godziny. Ciasto przeciąć tak, aby powstały dwa blaty. Masę czekoladową ponownie krótko wyrobić za pomocą robota kuchennego. Połową masy przełożyć ciasto, drugą połową posmarować tort i odstawić na godzinę w zimne miejsce.

Reklama

Białą czekoladę roztopić i wylać na zimną marmurową lub szklaną płytkę. Odstawić na 5 minut i ściągnąć szpatułką wiórki czekoladowe, którymi udekorować tort.

Smacznego
Dowiedz się więcej na temat: Ciasto podwójnie czekoladowe

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy