Ciasto rabarbarowe z bezą
Pyszne wiosenne ciasto.

Składniki na tortownicę o średnicy 26 cm:
- 15 dag miękkiego masła, - 15 dag cukru kryształu, - 1 torebka cukru waniliowego, - 5 jajek, - 15 dag mąki pszennej, - 10 dag mąki ziemniaczanej, - 2 łyżeczki proszku do pieczenia na obłożenie: - 50 dag rabarbaru, - 20 dag cukru, - 5 dag posiekanych migdałów, - 2 łyżki wiórków kokosowych, oraz tłuszcz i tarta bułka do formy
Przygotowanie:
1. Masło utrzeć na puch z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać kolejno 3 żółtka i 2 całe jajka. Wsypać obie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i dobrze zmiksować. Przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i oprószonej tartą bułką formy. Wierzch wyrównać. 2. Rabarbar umyć, przyciąć końce, oczyścić z włókien, pokroić na kawałki 3 - 4 cm długości. Ułożyć na wierzchu ciasta lekko wciskając go do środka. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 25 minut. 3. Białka (z trzech jajek) ubić na pianę. Następnie dosypać cukier i ubijać, aż piana będzie gładka i sztywna. Dodać migdały i wiórki kokosowe. Wyłożyć pianę na podpieczone ciasto. Piec jeszcze 30 minut.
Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!