W Polsce niewielu słyszało o tym owocu. Poskramia skoki cukru i spowalnia starzenie
Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku i imponujących właściwościach wciąż jest mało znany w Europie. Warto jednak zwiększyć swoją kulinarną dociekliwość, ponieważ jamun zasługuje na uwagę każdego, kto dba o zdrowie poprzez różnorodne posiłki i szuka naturalnych sposobów na wsparcie organizmu.

Spis treści:
Jamun - egzotyczny owoc o niezwykłych walorach
Jamun to owoc drzewa rosnącego w klimacie tropikalnym i subtropikalnym, pochodzącego z rejonów południowo-wschodniej Azji. Popularnością cieszy się m.in. w Indiach, Sri Lance, Nepalu oraz Filipinach. Długowieczne drzewo może osiągnąć wiek nawet 100 lat. Szczególne znaczenie przypisuje mu się w Indiach, gdzie jest uznawane za świętą roślinę, a pozyskiwane z niego plony nazywane są "owocami bogów". Częściej jednak spotkamy się z określeniami: czarna śliwka, śliwka jawajska lub jambul.
Jak wygląda i smakuje jamun?
Na pierwszy rzut oka może budzić skojarzenia ze swojskimi śliwkami lub typowymi dla kuchni śródziemnomorskich czarnymi oliwkami. Przypomina wydłużoną śliwkę o ciemnofioletowej, błyszczącej skórce. Miąższ jest soczysty, zazwyczaj lekko różowym zabarwieniu. W środku znajduje się podłużne nasiono, które nie jest jadalne.
Jamun cechuje się niebanalnym smakiem - słodkim i cierpkim jednocześnie. Niektórym przypomina połączenie jagody z pestkami granatu. Warto pamiętać, że po degustacji język i usta mogą zabarwić się na fioletowo. Lepiej uważać, by nie poplamić odzieży.

Zastosowanie nietypowych owoców
Charakterystyczny smak sprawia, że spożywane są nie tylko na surowo. Owoce trafiają do licznych przetworów, np. dżemów, soków czy syropów. Przede wszystkim trzeba wspomnieć, że walory smakowe to nie wszystko. Jamun od wieków jest wykorzystywany w medycynie ajurwedyjskiej i tradycyjnej medycynie chińskiej. Dzięki działaniu przeciwcukrzycowemu, antyoksydacyjnemu i wspierającemu odporność, czarna śliwka staje się owocem przyszłości, który warto uwzględniać we współczesnej diecie.
Zajadaj, by opanować skoki cukru, czyli jamun i jego właściwości
Jamun zawiera substancje, które spowalniają rozkład skrobi, co wspomaga leczenie cukrzycy typu 2 i regulowanie poziomu glukozy. Nie bez znaczenia jest w tym kontekście zawartość błonnika. Jamun pobudza także wydzielanie enzymów trawiennych, łagodzi niestrawność i wzdęcia. Jednocześnie jest owocem niskokalorycznym. W 100 g zawiera ok. 60-70 kcal. Działa moczopędnie, wspierając usuwanie toksyn z organizmu i będąc ważnym sprzymierzeńcem pracy nerek.
W składzie czarnych śliwek nie brakuje także związków fenolowych i witamin A oraz C, co przekłada się na wzmocnienie odporności. Gdy dodamy do tego właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne (wynikające m.in. z kwasu elagowego), otrzymamy produkt przydatny w leczeniu infekcji, chorób dziąseł i problemów skórnych. Właściwości przeciwutleniające chronią komórki przed stresem oksydacyjnym i przedwczesnym starzeniem.
Kto szczególnie powinien włączyć do diety?
Regularne spożywanie śliwek jawajskich to naturalny sposób na wzmocnienie organizmu na wielu polach. Owoce okazują się pomocne w leczeniu i profilaktyce wielu dolegliwości, w tym:
- cukrzycy typu 2,
- anemii,
- infekcji bakteryjnych i grzybiczych,
- biegunek i problemów trawiennych,
- problemów skórnych (trądziku, egzemy).
Trzeba jednak wziąć pod uwagę, że jamun nadal nie jest typowym owocem z polskich warzywniaków. Podczas zakupów najlepiej zaglądać do sklepów specjalizujących się w sprzedaży produktów azjatyckich. Warto poszukać także w internecie. Poza świeżymi egzemplarzami jamun dostępny jest w formie suszonej, sproszkowanej lub liofilizowanej.