Co jest zdrowsze: świeże pomidory czy ketchup? Odpowiedź zaskakuje
Trwa sezon na pomidory. To właśnie teraz są najsmaczniejsze i najzdrowsze. Warto jeść je szczególnie z uwagi na jeden, dobroczynnie wypływający na zdrowie składnik, którego są bogactwem. Okazuje się, że przetwory z pomidorów zawierają go jeszcze więcej, aniżeli świeże warzywa. Czy to oznacza, że przecier czy ketchup są zdrowsze? Katarzyna Bosacka nie ma co do tego wątpliwości.

Spis treści:
Dlaczego warto jeść pomidory?
Pomidory to warzywa nie tylko smaczne i uniwersalne, ale również bardzo zdrowe. Zawierają zbawiennie działające na organizm:
- Witaminy: K, C, A, witaminy z grupy B
- Kwas foliowy
- Karotenoidy
- Minerały: potas, mangan, magnez, fosfor, miedź
- Przeciwutleniacze
Ponadto pomidory cenione są szczególnie ze względu na jeden składnik, który działa przeciwnowotworowo, przeciwzapalnie, wspiera pracę serca, poprawia stan skóry, paznokci, wpływa pozytywnie na wzrok, a także może wspierać leczenie niepłodności. Chodzi o likopen - związek z grupy karotenoidów.
Bosacka porównała zawartość likopenu w pomidorach i jego przetworach. Wnioski są zaskakujące
Z uwagi na to, że trwa obecnie sezon na pomidory, na temat ich wpływu na zdrowie postanowiła wypowiedzieć się ostatnio Katarzyna Bosacka - dziennikarka, prezenterka, autorka książek, znana przede wszystkim z programów telewizyjnych, w których to przygląda się etykietom popularnych produktów żywnościowym i radzi Polakom, jak jeść zdrowiej i świadomiej dokonywać wyborów konsumenckich.

Na Instagramie Bosacka zamieściła ostatnio wpis porównujący zawartość likopenu w świeżych pomidorach oraz przetworach z tych warzyw. Jej wnioski są zaskakujące.
Co jest zdrowsze, ketchup czy pomidory?
Wiecie, że w pomidorach jest mniej likopenu niż w jego przetworach tj. ketchupie, koncentracie czy passacie? Przetwarzanie pomidorów sprawia, że likopen jest wydajniej wchłaniany przez organizm. Oprócz tego w przetworach skoncentrowana jest większa ilość pomidorów, tym samym znajduje się w nich więcej cennego likopenu.
W 100 g świeżych pomidorów znajduje się około 4 mg likopenu. W passacie jest go aż 12 mg/100 g, w ketchupie 17 mg, a w koncentracie aż 25 mg tego cennego składnika. Można więc stwierdzić, że przetwory z pomidorów są zdrowsze aniżeli świeże pomidory.
Należy jednak mieć na uwadze, że do produktów tego typu nierzadko dodawane są szkodliwe składniki takie jak cukier, syrop glukozowo-fosforowy, konserwanty i wzmacniacze smaku. Należy więc pamiętać o czytaniu etykiet i wybierać produkty z jak najprostszym składem. Ponadto warto wykorzystywać świeże pomidory w kuchni, przygotowując z nich dania na ciepło czy domowe przetwory.