Co jest zdrowsze: świeże pomidory czy ketchup? Odpowiedź zaskakuje

Pomidory warto jeść przede wszystkim w sezonie - wtedy są najsmaczniejsze i najzdrowsze
Pomidory warto jeść przede wszystkim w sezonie - wtedy są najsmaczniejsze i najzdrowsze123RF/PICSEL

Dlaczego warto jeść pomidory?

  • Witaminy: K, C, A, witaminy z grupy B
  • Kwas foliowy
  • Karotenoidy
  • Minerały: potas, mangan, magnez, fosfor, miedź
  • Przeciwutleniacze

Bosacka porównała zawartość likopenu w pomidorach i jego przetworach. Wnioski są zaskakujące

Ręce osoby nakładającej sos pomidorowy z miseczki na surowe ciasto na pizze na drewnianym blacie.
Ile likopenu zawierają pomidory, a ile ketchup? Odpowiedź zaskakuje123RF/PICSEL

Co jest zdrowsze, ketchup czy pomidory?

Wiecie, że w pomidorach jest mniej likopenu niż w jego przetworach tj. ketchupie, koncentracie czy passacie? Przetwarzanie pomidorów sprawia, że likopen jest wydajniej wchłaniany przez organizm. Oprócz tego w przetworach skoncentrowana jest większa ilość pomidorów, tym samym znajduje się w nich więcej cennego likopenu.
oznajmiła na Instagramie Bosacka

Zobacz również:

MOŻNA ZDROWIEJ. O ŚNIE. Somnolog: Latami można nie wiedzieć, że we śnie rozwija się chorobaINTERIA.PL
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?