Ciasto szachownica
Prostsze niż myślisz!
Składniki:
- 225 g masła
- Opakowanie cukru waniliowego
- 125 g cukru
- 4 jajka
- 2 łyżki miodu
- 300 g mąki
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 ml +4 łyżki mleka
- 30 g kakao
- 225 g śmietany kremówki
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 200 g gorzkiej czekolady
- 15 g tłuszczu kokosowego
- 30 g białej czekolady
Przygotowanie:
Masło, cukier waniliowy i cukier utrzeć za pomocą robota kuchennego na kremową masę. Kolejno dodawać jajka. Dodać miód. Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia i dodawać na przemian z 100 ml mleka. Ciasto podzielić na 2 części, do jednej połowy wmieszać kakao i 3-4 łyżki mleka. Każde z ciast piec w posmarowanej masłem i wysypanej mąką okrągłej formie w temp. 175 st. C przez ok. 20 minut. Wyjąć z piekarnika, odstawić na 15 minut, uwolnić z formy. Ze środka blatów ciasta wyciąć najpierw krążki o średnicy 8 cm. A następnie o średnicy 16 cm (koncentrycznie).
Krążki ponownie złożyć, ale tak aby w środkowym kręgu zamienić jasne i ciemne ciasto
Ciemną czekoladę posiekać. 100 g śmietany i tłuszcz kokosowy podgrzać, rozpuścić w tym czekoladę, lekko przestudzić i nałożyć na ciasto. Wstawić do lodówki na 1 godzinę. Białą czekoladę roztopić w gorącej kąpieli i dekorować ciasto. 55 g śmietany ubić z cukrem pudrem i podawać z ciastem.