Reklama

Reklama

Ciasto szachownica

Prostsze niż myślisz!


Składniki:

  • 225 g masła
  • Opakowanie cukru waniliowego
  • 125 g cukru
  • 4 jajka
  • 2 łyżki miodu
  • 300 g mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 ml +4 łyżki mleka
  • 30 g kakao
  • 225 g śmietany kremówki
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 15 g tłuszczu kokosowego
  • 30 g białej czekolady

Reklama

Przygotowanie:

Masło, cukier waniliowy i cukier utrzeć za pomocą robota kuchennego na kremową masę. Kolejno dodawać jajka. Dodać miód. Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia i dodawać na przemian z 100 ml mleka. Ciasto podzielić na 2 części, do jednej połowy wmieszać kakao i 3-4 łyżki mleka. Każde z ciast piec w posmarowanej masłem i wysypanej mąką okrągłej formie w temp. 175 st. C przez ok. 20 minut. Wyjąć z piekarnika, odstawić na 15 minut, uwolnić z formy. Ze środka blatów ciasta wyciąć najpierw krążki o średnicy 8 cm. A następnie o średnicy 16 cm (koncentrycznie).

Krążki ponownie złożyć, ale tak aby w środkowym kręgu zamienić  jasne i ciemne ciasto

Ciemną czekoladę posiekać. 100 g śmietany i tłuszcz kokosowy podgrzać, rozpuścić w tym czekoladę, lekko przestudzić i nałożyć na ciasto. Wstawić do lodówki na 1 godzinę. Białą czekoladę roztopić w gorącej kąpieli i dekorować ciasto.  55 g śmietany ubić z cukrem pudrem i podawać z ciastem.

Dowiedz się więcej na temat: Ciasto szachownica

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje