Ciasto z gruszkami i makiem
Gruszki są bardzo wdzięcznym dodatkiem do ciast. Słodkie, pyszne, rozpływające się w ustach po upieczeniu. Lubią towarzystwo korzennych przypraw, dzięki którym zyskują znakomity aromat. Gruszki to doskonały dodatek do zimowych ciast. Ciasto z gruszkami znajdzie z pewnością wielu amatorów.
Gruszki są nie tylko smacznym, ale i bardzo wartościowym owocem. Ze składników mineralnych najwięcej mają potasu, ale także bogate są w fosfor, wapń, magnez, sód, miedź, żelazo, bor i jod. Gruszki zawierają także witaminy: A, B1, B2, B6, C i PP.
Do przygotowania ciasta z gruszkami potrzebujemy: 150 g mąki, 80 g cukru + 3 łyżeczki, łyżeczkę proszku do pieczenia, 20 g maku, 100 g roztopionego masła, 2 jajka, jogurt naturalny. Do przygotowania kremu migdałowego: 50 g miękkiego masła, 50 g cukru, jajko, 60 g mielonych migdałów, łyżeczkę aromatu migdałowego, 3 dojrzałe gruszki.
Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C. W misce mieszamy mąkę z cukrem, proszkiem do pieczenia, szczyptą soli i makiem. Dodajemy roztopione masło, następnie jajka i jogurt. Wlewamy ciasto do wysmarowanej masłem formy o średnicy 24 cm i odstawiamy na bok.
Przygotowujemy krem: w drugiej misce mieszamy miękkie masło z cukrem, następnie dodajemy jajko, proszek migdałowy i aromat. Wlewamy do formy, na ciasto.
Obrane gruszki dzielimy na pół i wydrążamy. Kroimy je na cienkie plasterki i układamy na kremie migdałowym. Pieczemy ciasto przez 40 minut. Pod koniec pieczenia posypujemy 3 łyżkami cukru, który się pięknie skarmelizuje. Ciasto podajemy wystudzone. (PAP Life)