Reklama

Ciasto z jabłkami

Wypieki z jabłkami jesienią smakują najlepiej. Ten przepis jest wyjątkowo prosty!

Składniki dla: 15 porcji

Składniki

  • 3/4 szklanki cukru
  • 50 g masła
  • 30 dag kremowego twarożku (może być trzykrotnie mielony)
  • 1,5 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • ekstrakt waniliowy
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki soli
  • 4 jabłka
  • 3 łyżeczki cynamonu

Sposób przygotowania

1. Masło utrzyj z cukrem na kremową, puszystą masę. W trakcie ucierania dodawaj najpierw twarożek, następnie ekstrakt waniliowy oraz jajka. Mąkę i proszek do pieczenia przesiej, wymieszaj z solą oraz cynamonem. Następnie partiami wsypuj do ciasta i mieszaj za pomocą szpatułki. 

2. Trzy jabłka obierz, przekrój, wytnij gniazda nasienne, a następnie pokrój na mniejsze cząstki. Wmieszaj do środka ciasta. Ostatnie jabłko pozostaw w skórce i pokrój na cienkie plasterki. 

3. Ciasto przelej do formy o średnicy 24 cm wyłożonej pergaminem. Na wierzchu ułóż plasterki jabłka. Piecz 50-55 minut w temp. 180°C. 

Reklama

Dobry Tydzień

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy