Ciasto z jabłkami
Wypieki z jabłkami jesienią smakują najlepiej. Ten przepis jest wyjątkowo prosty!

Składniki
- 3/4 szklanki cukru
- 50 g masła
- 30 dag kremowego twarożku (może być trzykrotnie mielony)
- 1,5 szklanki mąki
- 2 jajka
- ekstrakt waniliowy
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki soli
- 4 jabłka
- 3 łyżeczki cynamonu
15 porcji
Sposób przygotowania
1. Masło utrzyj z cukrem na kremową, puszystą masę. W trakcie ucierania dodawaj najpierw twarożek, następnie ekstrakt waniliowy oraz jajka. Mąkę i proszek do pieczenia przesiej, wymieszaj z solą oraz cynamonem. Następnie partiami wsypuj do ciasta i mieszaj za pomocą szpatułki. 2. Trzy jabłka obierz, przekrój, wytnij gniazda nasienne, a następnie pokrój na mniejsze cząstki. Wmieszaj do środka ciasta. Ostatnie jabłko pozostaw w skórce i pokrój na cienkie plasterki. 3. Ciasto przelej do formy o średnicy 24 cm wyłożonej pergaminem. Na wierzchu ułóż plasterki jabłka. Piecz 50-55 minut w temp. 180°C.