Ciasto z kurczakiem
Proste i efektowne danie.

Składniki:
- 200 g mąki
- 100 g masła
- 2 jajka
- Sól
- 400 g marchewki
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 600 g filetu z kurczaka
- 1 łyżka oleju
- Pieprz
- 150 ml bulionu
- 200 g śmietany kremówki
- Pęczek tymianku
- 150 g mrożonego groszku
Przygotowanie:
Mąkę, masło, 1 jajko, sól i 3 łyżki wody wyrobić na kruche ciasto. Ciasto zawinąć w folie spożywczą i wstawić na 1 godzinę do lodówki. Marchewki pokroić w słupki, blanszować 1 minutę. Cebulę i czosnek pokroić w kostkę mięso pokroić na kawałki i smażyć 3 minuty na oleju. Zdjąć z patelni, doprawić solą i pieprzem. Na pozostałym tłuszczu usmażyć cebulę i czosnek, zalać bulionem, zagotować. Dodać śmietanę. Do sosu wmieszać listki tymianku, mięso, marchewkę i groszek i nałożyć do formy (26 cm). ¾ ciasta rozwałkować na krążek o średnicy 30 cm i grubości 0,5 cm. Jajko rozdzielić. Brzeg ciasta posmarować białkiem. Ciasto nałożyć na formę docisnąć brzegi. Z pozostałego ciasta uformować warkocz i nałożyć na ciasto. Posmarować roztrzepanym żółtkiem. Ciasto nakłuć kilkakrotnie wykałaczką. Piec 30 minut w 200 st. C