Reklama

Reklama

Ciasto z owocami i orzechową posypką

Mało kto wie, że jedzenie orzechów obniża poziom złego cholesterolu - warto więc częściej wykorzystywać je w codziennym jadłospisie. Oto przepis na ciasto, które każdego uwiedzie swym smakiem.

Składniki:


Reklama

Ciasto:

  • 1 jajko
  • 1/4 kostki masła
  • dowolna mąka bezglutenowa
  • 1/2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
  • cukier puder
  • łyżeczka cynamonu
  • dowolne usmażone owoce: jabłko, gruszka, maliny, wiśnie
  • cukier waniliowy


Posypka:

  • 2 łyżki orzechów łuskanych
  • 2 łyżki siekanych migdałów
  • 1 łyżka orzechów pistacjowych
  • 1 łyżka pestek z dyni


Sposób przygotowania:

Składniki ciasta zmiksować. Tortownicę posmarować masłem, również boki. Piec 10 minut w temperaturze 180 stopni C.

Wyciągnąć odstawić, aby wystygło. Owoce obrać, opłukać, podsmażyć na patelni wraz z masłem, cynamonem i cukrem waniliowym, odparować nadmiar soku.

Składniki posypki bardzo drobno posiekać, ułożyć na patelni, bez tłuszczu, zrumienić na złoty kolor. Usmażone owoce, gdy wystygną, nałożyć na ciasto, całość posypać posypką,  włożyć do piekarnika, piec w temperaturze 170 stopni C.  

Dowiedz się więcej na temat: ciasto z orzechami

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje