Grzyb, który obniża cholesterol. Dodaj do porannej kawy, efekty cię zaskoczą
Wykorzystywany w tradycyjnej medycynie Dalekiego Wschodu, grzyb chaga ma w sobie mnóstwo dobroczynnych składników. Ciężko uwierzyć, by brzozowy pasożyt zapobiegał chorobom, a jednak badacze wciąż odkrywają jego kolejne moce: antyoksydacyjne i wzmacniające odporność. Jak często należy zażywać chagę? Na co pomaga? Kto nie powinien go używać?
Czym jest tajemnicza chaga?
Chaga, czyli błyskoporek podkorowy to grzyb z rodziny szczecinakowatych. Jest pasożytem, który atakuje najczęściej brzozy. Wyrasta na ich korze, tworzy grubą warstwę i powoduje osłabienie i obumarcie drzewa. Z wyglądu przypomina nieco węgiel, bo jest bardzo ciemny i ma nieregularny kształt. Uznany za grzyba adaptogennego, czyli pomagającemu organizmowi ludzkiemu w starciu z różnego rodzaju czynnikami stresowymi. Odgrywa dużą rolę w medycynie wschodniej, będąc wykorzystywanym od tysięcy lat jako środek na problemy żołądkowo-trawienne. Badacze od dawna przyglądają się temu okazowi, co rusz odkrywając kolejne jego prozdrowotne właściwości.
Czytaj też: Coraz śmielej gości na sklepowych półkach. Świetnie działa na wzrok i obniża cholesterol
Chaga - na co może pomóc?
Ten gatunek grzyba pełen jest antyoksydantów, czyli substancji o działaniu przeciwbakteryjnym, przeciwwirusowym i przeciwzapalnym. Dzięki bardzo wysokim stężeniom tych czynników chaga nazywana jest "grzybem długowieczności". Mieszkańcy Azji nazywają go "diamentem lasu". Udowodniono jego skuteczność w leczeniu wrzodów. Naukowcy także potwierdzają jego dobroczynne działanie podczas łagodzenia objawów cukrzycy czy nadciśnienia, a nawet obniżenie poziomu cholesterolu. Ale to nie koniec jego możliwości. Chaga może także wspomagać leczenie szeregu innych dolegliwości:
- nowotwory
- cukrzyca
- zaburzenia pracy układu pokarmowego
- sezonowe infekcje i choroby
- osłabienie organizmu
- choroby wątroby
- choroby pasożytnicze
- zakażenia grzybiczne
Jak przyjmować chagę by wzmocnić organizm?
W sklepach chaga dostępna jest w formie kapsułek, tabletek, napojów oraz suszu. Zdecydowanie najpopularniejszą wersją jest ta ostatnia. Dodana do porannej kawy oraz popołudniowej herbaty może przynieść pierwsze rezultaty już po 4 - 6 tygodniach. Ważne jest, by dokładnie przeczytać skład specyfiku i upewnić się co do procentowej objętości ekstraktu standaryzowanego - optymalnie 30%. Ze względu na niewielką ilość badań na organizmie ludzkim (badania ograniczają się na razie do zwierząt), najbezpieczniej będzie zażywać susz grzybowy przez okres 4-6 tygodni, a potem zrobić około dwutygodniową przerwę. Ceny chagi wahają się od 50 zł (proszek do rozrobienia w napoju) do 200 zł (kawa z dodatkiem chagi).