Grzyb, który obniża cholesterol. Dodaj do porannej kawy, efekty cię zaskoczą

Wykorzystywany w tradycyjnej medycynie Dalekiego Wschodu, grzyb chaga ma w sobie mnóstwo dobroczynnych składników. Ciężko uwierzyć, by brzozowy pasożyt zapobiegał chorobom, a jednak badacze wciąż odkrywają jego kolejne moce: antyoksydacyjne i wzmacniające odporność. Jak często należy zażywać chagę? Na co pomaga? Kto nie powinien go używać?

Napar z chagi ma właściwości lecznicze
Napar z chagi ma właściwości leczniczeCanvaProINTERIA.PL

Czym jest tajemnicza chaga?

Chaga, czyli błyskoporek podkorowy to grzyb z rodziny szczecinakowatych. Jest pasożytem, który atakuje najczęściej brzozy. Wyrasta na ich korze, tworzy grubą warstwę i powoduje osłabienie i obumarcie drzewa. Z wyglądu przypomina nieco węgiel, bo jest bardzo ciemny i ma nieregularny kształt. Uznany za grzyba adaptogennego, czyli pomagającemu organizmowi ludzkiemu w starciu z różnego rodzaju czynnikami stresowymi. Odgrywa dużą rolę w medycynie wschodniej, będąc wykorzystywanym od tysięcy lat jako środek na problemy żołądkowo-trawienne. Badacze od dawna przyglądają się temu okazowi, co rusz odkrywając kolejne jego prozdrowotne właściwości.

Chaga najczęściej porasta brzozy, doprowadzając do ich obumarcia
Chaga najczęściej porasta brzozy, doprowadzając do ich obumarciaCanvaProINTERIA.PL

Chaga - na co może pomóc?

Ten gatunek grzyba pełen jest antyoksydantów, czyli substancji o działaniu przeciwbakteryjnym, przeciwwirusowym i przeciwzapalnym. Dzięki bardzo wysokim stężeniom tych czynników chaga nazywana jest "grzybem długowieczności". Mieszkańcy Azji nazywają go "diamentem lasu". Udowodniono jego skuteczność w leczeniu wrzodów. Naukowcy także potwierdzają jego dobroczynne działanie podczas łagodzenia objawów cukrzycy czy nadciśnienia, a nawet obniżenie poziomu cholesterolu. Ale to nie koniec jego możliwości. Chaga może także wspomagać leczenie szeregu innych dolegliwości:

  • nowotwory 
  • cukrzyca
  • zaburzenia pracy układu pokarmowego 
  • sezonowe infekcje i choroby 
  • osłabienie organizmu 
  • choroby wątroby 
  • choroby pasożytnicze 
  • zakażenia grzybiczne 
Choć wyglada jak węgiel lub kawałek drewna, chaga jest grzybem
Choć wyglada jak węgiel lub kawałek drewna, chaga jest grzybemCanvaProINTERIA.PL

Jak przyjmować chagę by wzmocnić organizm?

W sklepach chaga dostępna jest w formie kapsułek, tabletek, napojów oraz suszu. Zdecydowanie najpopularniejszą wersją jest ta ostatnia. Dodana do porannej kawy oraz popołudniowej herbaty może przynieść pierwsze rezultaty już po 4 - 6 tygodniach. Ważne jest, by dokładnie przeczytać skład specyfiku i upewnić się co do procentowej objętości ekstraktu standaryzowanego - optymalnie 30%. Ze względu na niewielką ilość badań na organizmie ludzkim (badania ograniczają się na razie do zwierząt), najbezpieczniej będzie zażywać susz grzybowy przez okres 4-6 tygodni, a potem zrobić około dwutygodniową przerwę. Ceny chagi wahają się od 50 zł (proszek do rozrobienia w napoju) do 200 zł (kawa z dodatkiem chagi).

Warzywa, grzyby i przyprawy, które chronią przed groźnymi chorobamiInteria.tv
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas