Ciasto z pomarańczą

Jedno z najłatwiejszych ciast, co ważne - z rodzaju tych, które zawsze i każdemu się udają. Odpowiada na potrzebę zjedzenia czegoś słodkiego, a podane z herbatą smakuje obłędnie.

Drugie śniadanie na słodko albo dodatek do popołudniowej herbaty? Będzie pasować przy każdej okazji
Drugie śniadanie na słodko albo dodatek do popołudniowej herbaty? Będzie pasować przy każdej okazjiINTERIA.PL

Białka umieszczamy w misce, ubijamy je na sztywną pianę, podczas tej czynności stopniowo dosypujemy cukier. 

Oczyszczamy pomarańcze, z jednej wyciskamy sok, z obu ścieramy skórkę, najlepiej na małych oczkach tarki. Do ubitej białkowej piany dodajemy startą skórkę z dwóch pomarańczy oraz pół szklanki wyciśniętego pomarańczowego soku, a także pół szklanki oleju (lub oliwy), łączymy wszystko razem. 
Do składników dodajemy przesianą mąkę wraz z sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia. Całość mieszamy.

Masę umieszczamy w keksówce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ciasto ok. 50-55 minut w temp. 180 stopni.

Zobacz także

Ciastko milion kalorii - szybki przepisInteria Kulinaria
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas