Ciasto z pomarańczą
Jedno z najłatwiejszych ciast, co ważne - z rodzaju tych, które zawsze i każdemu się udają. Odpowiada na potrzebę zjedzenia czegoś słodkiego, a podane z herbatą smakuje obłędnie.

Składniki
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 pomarańcze
- 3 białka jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki oliwy lub oleju roślinnego
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
Białka umieszczamy w misce, ubijamy je na sztywną pianę, podczas tej czynności stopniowo dosypujemy cukier. Oczyszczamy pomarańcze, z jednej wyciskamy sok, z obu ścieramy skórkę, najlepiej na małych oczkach tarki. Do ubitej białkowej piany dodajemy startą skórkę z dwóch pomarańczy oraz pół szklanki wyciśniętego pomarańczowego soku, a także pół szklanki oleju (lub oliwy), łączymy wszystko razem. Do składników dodajemy przesianą mąkę wraz z sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia. Całość mieszamy.Masę umieszczamy w keksówce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ciasto ok. 50-55 minut w temp. 180 stopni.
Zobacz także