Reklama

Reklama

Ciasto z pomarańczą

Jedno z najłatwiejszych ciast, co ważne - z rodzaju tych, które zawsze i każdemu się udają. Odpowiada na potrzebę zjedzenia czegoś słodkiego, a podane z herbatą smakuje obłędnie.

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 pomarańcze
  • 3 białka jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki oliwy lub oleju roślinnego
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej

Białka umieszczamy w misce, ubijamy je na sztywną pianę, podczas tej czynności stopniowo dosypujemy cukier. 

Oczyszczamy pomarańcze, z jednej wyciskamy sok, z obu ścieramy skórkę, najlepiej na małych oczkach tarki. Do ubitej białkowej piany dodajemy startą skórkę z dwóch pomarańczy oraz pół szklanki wyciśniętego pomarańczowego soku, a także pół szklanki oleju (lub oliwy), łączymy wszystko razem. 
Do składników dodajemy przesianą mąkę wraz z sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia. Całość mieszamy.

Masę umieszczamy w keksówce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ciasto ok. 50-55 minut w temp. 180 stopni.

Reklama

Zobacz także

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje