Ciasto z pomarańczą
Jedno z najłatwiejszych ciast, co ważne - z rodzaju tych, które zawsze i każdemu się udają. Odpowiada na potrzebę zjedzenia czegoś słodkiego, a podane z herbatą smakuje obłędnie.
Białka umieszczamy w misce, ubijamy je na sztywną pianę, podczas tej czynności stopniowo dosypujemy cukier.
Oczyszczamy pomarańcze, z jednej wyciskamy sok, z obu ścieramy skórkę, najlepiej na małych oczkach tarki. Do ubitej białkowej piany dodajemy startą skórkę z dwóch pomarańczy oraz pół szklanki wyciśniętego pomarańczowego soku, a także pół szklanki oleju (lub oliwy), łączymy wszystko razem.
Do składników dodajemy przesianą mąkę wraz z sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia. Całość mieszamy.
Masę umieszczamy w keksówce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ciasto ok. 50-55 minut w temp. 180 stopni.
Zobacz także