Ciasto ze zdrowej mąki

Nie samą pszenną człowiek żyje. Jest tyle innych rodzajów: gryczana, jaglana... Zapewniamy, że z nich także wyjdą wyborne wypieki, które zaskoczą ciekawym smakiem.

Ciasto gryczane
Ciasto gryczane123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

Masło utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym. Kiedy masa będzie puszysta, kolejno domieszaj jajka. Mąkę połącz z proszkiem do pieczenia. Po 1 łyżce dodaj do ucieranej masy, na przemian z porcjami mleka. Foremkę (37 x 15 cm) posmaruj tłuszczem i oprósz mąką. Napełnij przygotowanym ciastem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C. Piecz 1 godzinę. Jeszcze ciepłe ciasto ponakłuwaj wykałaczką. Polej syropem klonowym i posyp pistacjami.  

Prosty chleb na zakwasieInteria Kulinaria
Rolada owocowa
Rolada owocowa123RF/PICSEL

Rolada jaglana

Sposób przygotowania

Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka ubij. Żółtka połącz z cukrem i cukrem waniliowym. Utrzyj na puszystą masę. Mąkę wymieszaj z proszkiem. Porcjami dodaj do utartych żółtek na przemian z porcjami piany z białek. Ciasto delikatnie wymieszaj. Rozsmaruj na blasze wyłożonej pergaminem. Piecz ok. 20 minut w temp. 180°C. Gorący biszkopt przełóż na ściereczkę, usuń pergamin. Ciasno zwiń wraz ze ściereczką i odłóż do całkowitego wystudzenia. Śmietanę ubij z cukrem pudrem i sokiem cytrynowym. Ciasto rozwiń. Posmaruj bitą śmietaną. Łyżeczką nałóż małe porcje konfitury. Delikatnie zwiń. Roladę ułóż tzw. szwem do dołu i wstaw do lodówki na 3 godziny. 

Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas