Ciasto ze zdrowej mąki
Nie samą pszenną człowiek żyje. Jest tyle innych rodzajów: gryczana, jaglana... Zapewniamy, że z nich także wyjdą wyborne wypieki, które zaskoczą ciekawym smakiem.

Składniki
- 30 dag masła lub margaryny
- 1 szkl. cukru
- 1 op. cukru waniliowego
- 8 jajek
- 3 szkl. mąki gryczanej
- 4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2/3 szkl. mleka
- 20 dag posiekanych pistacji
- 1/3 szkl. syropu klonowego albo miodu tłuszcz i mąka gryczana do przygotowania foremki
Sposób przygotowania
Masło utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym. Kiedy masa będzie puszysta, kolejno domieszaj jajka. Mąkę połącz z proszkiem do pieczenia. Po 1 łyżce dodaj do ucieranej masy, na przemian z porcjami mleka. Foremkę (37 x 15 cm) posmaruj tłuszczem i oprósz mąką. Napełnij przygotowanym ciastem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C. Piecz 1 godzinę. Jeszcze ciepłe ciasto ponakłuwaj wykałaczką. Polej syropem klonowym i posyp pistacjami.

Rolada jaglana
Składniki
- 5 jajek po 6 łyżek cukru oraz mąki jaglanej
- 1 op. cukru waniliowego
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki skórki startej z cytryny
- 1 szkl. konfitury malinowej
- 1 i 1/2 szkl. śmietany kremówki
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki soku z cytryny
Sposób przygotowania
Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka ubij. Żółtka połącz z cukrem i cukrem waniliowym. Utrzyj na puszystą masę. Mąkę wymieszaj z proszkiem. Porcjami dodaj do utartych żółtek na przemian z porcjami piany z białek. Ciasto delikatnie wymieszaj. Rozsmaruj na blasze wyłożonej pergaminem. Piecz ok. 20 minut w temp. 180°C. Gorący biszkopt przełóż na ściereczkę, usuń pergamin. Ciasno zwiń wraz ze ściereczką i odłóż do całkowitego wystudzenia. Śmietanę ubij z cukrem pudrem i sokiem cytrynowym. Ciasto rozwiń. Posmaruj bitą śmietaną. Łyżeczką nałóż małe porcje konfitury. Delikatnie zwiń. Roladę ułóż tzw. szwem do dołu i wstaw do lodówki na 3 godziny.