Reklama

Reklama

Ciasto ze zdrowej mąki

Nie samą pszenną człowiek żyje. Jest tyle innych rodzajów: gryczana, jaglana... Zapewniamy, że z nich także wyjdą wyborne wypieki, które zaskoczą ciekawym smakiem.

Składniki

  • 30 dag masła lub margaryny
  • 1 szkl. cukru
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 8 jajek
  • 3 szkl. mąki gryczanej
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2/3 szkl. mleka
  • 20 dag posiekanych pistacji
  • 1/3 szkl. syropu klonowego albo miodu tłuszcz i mąka gryczana do przygotowania foremki

Sposób przygotowania

Masło utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym. Kiedy masa będzie puszysta, kolejno domieszaj jajka. Mąkę połącz z proszkiem do pieczenia. Po 1 łyżce dodaj do ucieranej masy, na przemian z porcjami mleka. Foremkę (37 x 15 cm) posmaruj tłuszczem i oprósz mąką. Napełnij przygotowanym ciastem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C. Piecz 1 godzinę. Jeszcze ciepłe ciasto ponakłuwaj wykałaczką. Polej syropem klonowym i posyp pistacjami.  

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje