Ciecierzyca na zdrowie
Dlaczego warto wprowadzić ciecierzycę do naszej diety? Powodów jest naprawdę wiele.
Ze 100 gramów ugotowanej ciecierzycy uzyskamy 8,87 gramów białka o wysokiej wartości odżywczej. Białko cieciorki dostarczy nam aminokwasów, których inne rośliny nie zawierają. Wielbiona przez wegetarian i zupełnie lekceważona w diecie osób jedzących mięso. Czy słusznie? Warto poszukać cieciorki na sklepowej półce i znaleźć najsmaczniejszy sposób na jej przyrządzenie.
Argumentów zachęcających do takiej decyzji jest bez liku. Ciecierzyca nie zawiera glutenu, stąd jej smakiem i walorami zdrowotnymi cieszyć się mogą również osoby chorujące na celiakię. Oferuje nam witaminy z grupy B, a tym samym dba o dobrą kondycję naszego systemu nerwowego. Jedzona regularnie będzie skutecznie zapobiegała anemii, zawiera bowiem żelazo. Kobiety powinny o niej pamiętać zwłaszcza w trakcie menstruacji.
Dobrze, by była stałym punktem w jadłospisie osób z niedokrwistością. Z jednej strony dba o prawidłową perystaltykę jelit, a z drugiej, niewłaściwie gotowana, może powodować dyskomfort jelitowy. Jest cennym źródłem błonnika, ze 100 gramów cieciorki dostaniemy go aż 7,5 grama. Daje uczucie sytości i pomaga w walce z zaparciami.
Jak ją gotować?
Z uwagi na zawartość oligosacharydów gazotwórczych może jednak powodować wzdęcia i gazy. Istnieją proste metody niwelowania takich niepożądanych efektów. Przed gotowaniem cieciorkę warto namoczyć, długo, bo aż 12 godzin w zwykłej wodzie z kranu. Polecam by gotować ją na małym ogniu i dwukrotnie wymienić wodę (czyli aż trzy razy doprowadzamy ją do wrzenia). Zabieg ten pozwoli ominąć wszelkie nieprzyjemne konsekwencje i cieszyć się wartościami odżywczymi ciecierzycy.
Osoby borykające się z dolegliwościami jelita drażliwego mają lęk przed sięganiem po rośliny strączkowe. Warto nauczyć się dobrze je przyrządzać i jeść ze smakiem - dla zdrowia. Ciecierzyca działa pobudzająco, stąd od zawsze traktowana była jako silny afrodyzjak. Naukowcy twierdzą, że jedzona regularnie ma zdolność normowania poziomu cholesterolu, obniżania ciśnienia tętniczego krwi, zapobiegania miażdżycy, a także pozytywnie wpływa na pracę serca i całego układu krążenia.
Kto jest tym zainteresowany? Chyba wszyscy. Ciecierzyca ma niski indeks glikemiczny (IG =30) - diabetycy mogą ją ze spokojem włączyć do menu. Dzięki dużej zawartości błonnika ma przecież możliwość obniżenia wchłaniania węglowodanów.
Jak ją serwować?
Najszybciej przychodzi nam do głowy hummus - pyszna, pożywna pasta do smarowania pieczywa. Cieciorka sprawdza się też jako zupa krem, kotlety, pasztet czy farsz do pierogów. Poszukajmy swojego ulubionego sposobu na cieciorkę i jedzmy ją ze smakiem.
Ewa Koza, dietetyk, autorka bloga mamsmak.com. MAM s,MAK na życie