Cielęcina z makaronem

Z kuchni greckiej.

Smacznego
Smacznego123RF/PICSEL

- 6 ząbków czosnku,

- 100 ml oliwy z oliwek,

- czarny pieprz,

- 1 kg cielęciny,

- 2 duże cebule,

- sól,

- 200 ml wytrawnego wina czerwonego,

- puszka pomidorów (850 ml) lub kg świeżych pomidorów,

- 2 listki laurowe,

- 3 goździki,

- cynamon,

- łyżeczka cukru,

- 250 g makaronu,

- 75 g tartego Parmezanu Przygotowanie: Trochę pietruszki odłożyć do dekoracji, resztę drobno posiekać. Zmieszać z posiekanym czosnkiem i łyżką oliwy. Doprawić pieprzem.

Mięso pokroić na duże kostki i natrzeć przygotowaną mieszanką. Obsmażać w rondlu na oliwie, wyjąć, a następnie posolić. W pozostałym tłuszczu obsmażyć pokrojoną w plastry cebulę. Ponownie włożyć obsmażone mięso. Wlać wino i 400 ml wody. Dodać pomidory, listki laurowe, goździki, cynamon i cukier. Doprawić solą i pieprzem. Dusić pod przykryciem ok. 2 godziny. Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Makaron podawać z mięsem i sosem. Posypać parmezanem. Dekorować pietruszką.

Czas przygotowania: 165 minut

Jedna porcja zawiera: 3570 kJ/853 kcal

Smacznego
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas