Cielęcina z makaronem
Z kuchni greckiej.
- 6 ząbków czosnku,
- 100 ml oliwy z oliwek,
- czarny pieprz,
- 1 kg cielęciny,
- 2 duże cebule,
- sól,
- 200 ml wytrawnego wina czerwonego,
- puszka pomidorów (850 ml) lub kg świeżych pomidorów,
- 2 listki laurowe,
- 3 goździki,
- cynamon,
- łyżeczka cukru,
- 250 g makaronu,
- 75 g tartego Parmezanu
Mięso pokroić na duże kostki i natrzeć przygotowaną mieszanką. Obsmażać w rondlu na oliwie, wyjąć, a następnie posolić. W pozostałym tłuszczu obsmażyć pokrojoną w plastry cebulę. Ponownie włożyć obsmażone mięso. Wlać wino i 400 ml wody. Dodać pomidory, listki laurowe, goździki, cynamon i cukier. Doprawić solą i pieprzem. Dusić pod przykryciem ok. 2 godziny. Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Makaron podawać z mięsem i sosem. Posypać parmezanem. Dekorować pietruszką.
Czas przygotowania: 165 minut
Jedna porcja zawiera: 3570 kJ/853 kcal