Co można zrobić z żółtek po bezie?

Co zrobić z żółtek – to pytanie zadaje sobie każdy kucharz, który właśnie przygotował efektowną bezę i nie wie, co począć z nadmiarem wartościowego produktu. Pod żadnym pozorem żółtek nie należy wyrzucać! Przydadzą się do wyczarowania wielu smakowitych potraw wytrawnych i deserów. Marnowanie żywności nie wchodzi w grę!

Do czego wykorzystać żółtka? Lista pysznych dań
Do czego wykorzystać żółtka? Lista pysznych dań123RF/PICSEL

Zabawa jedzeniem

Gdy byliśmy dziećmi, często słyszeliśmy przy stole podczas posiłku, że jedzeniem nie należy się bawić. W dorosłym życiu możemy jednak pozwolić sobie na pewną swobodę w kuchni - niech gotowanie będzie frajdą i poszukiwaniem nowych pysznych receptur, a nie tylko przykrym codziennym obowiązkiem. Zacząć warto od spożytkowania żółtek, które zostały po przygotowaniu bezy lub innych specjałów, do których zrobienia potrzebne były wyłącznie białka.

Jak szybko oddzielić żółtko od białka? Banalny trikInteria Kulinaria

Co można zrobić z żółtek? Kruche ciasto!

To podstawa wielu apetycznych wypieków. Może posłużyć do zrobienia spodu do popularnej szarlotki. Koniecznie dodajmy kruszonkę i podawajmy ją z lodami waniliowymi! Kruche ciasto z żółtek to produkt niezwykle uniwersalny, ponieważ wykorzystać je można jako bazę do tarty wytrawnej i słodkiej. Co ważne, surowe ciasto nadaje się do mrożenia, więc jeśli akurat nie mamy ochoty na robienie większej ilości wypieków, możemy wstawić je do zamrażarki, by mieć zawsze pod ręką i szybko przygotować posiłek albo deser.

Kogel-mogel, czyli prościej być nie może

Dla wielu smakoszy specjał ten kojarzy się z czasami beztroskiego dzieciństwa. Kogel-mogel to nic innego jak żółtka ubite energicznie z cukrem. Doskonale smakuje z odrobiną cynamonu, kakao, wanilią i sokiem z cytryny. Cukier można zastąpić ksylitolem albo erytrytolem. Jeśli nie przekonuje nas spożywanie surowych żółtek, możemy ubijać je nad parą wodną. Jajka przed rozbiciem warto także potraktować wrzątkiem.

Tradycyjne wypieki

Pączki i faworki królują podczas karnawału, ale po co czekać cały rok, skoro nie tylko smakują wyśmienicie, ale są też jedną z najlepszych odpowiedzi na pytanie: do czego wykorzystać żółtka? Wartościowa część jajka świetnie sprawdzi się również w sytuacji, gdy postanowimy samodzielne przygotować chałkę. Aromat unoszący się w domu podczas takich manewrów jest niezrównany!

Żółtka dla miłośników mięsnych dań

Macie już dość słodkości? Doskonale się składa, ponieważ nadmiar żółtek zużyć można do różnorodnych dań wytrawnych. Jednym z najbardziej efektownych i tradycyjnych specjałów będzie tatar z polędwicy wołowej. Pamiętajmy jednak, by w mięso zaopatrywać się tylko u sprawdzonych dostawców. Do tej potrawy, podawanej na surowo, musi być ono najwyższej jakości.

Mamy już na liście klasyczne danie z polskich kulinariów, czas zainspirować się poczynaniami włoskich kucharzy. Jedną z legendarnych past z Półwyspu Apenińskiego jest spaghetti carbonara. W przepisie musi znaleźć się miejsce dla aromatycznego boczku i wyrazistego parmezanu, a zwieńczeniem potrawy jest żółtko, które spaja wszystkie składniki w harmonijną całość.

Tatar to pyszna przystawka - idealna na uroczyste przyjęcia
Tatar to pyszna przystawka - idealna na uroczyste przyjęcia123RF/PICSEL

Żółtko po holendersku

By stworzyć uniwersalny, a zarazem wykwintny dodatek do warzyw serwowanych na gorąco, sałatek i dań jajecznych, warto zwrócić uwagę na sos holenderski. Żółtko stanowi jeden z jego podstawowych składników. Oprócz niego w recepturze należy uwzględnić masło, ocet winny, sól i pieprz. Taka kombinacja idealnie podkreśla smak zielonych i białych szparagów. Tyle wystarczy, by stworzyć szykowną przystawkę, którą nasi goście będą długo wspominać.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas