Co na obiad? 7 przepisów dla całej rodziny na cały tydzień

Co na obiad? Jeśli już od rana to właśnie to pytanie zaprząta twoją głowę, spieszymy z pomocą. Mamy zestaw świetnych potraw, które na pewno posmakują wszystkim domownikom. Smacznego!

To bardzo prosty pomysł na obiad!
To bardzo prosty pomysł na obiad!Picsel123RF/PICSEL

Wątróbka z jabłkami w cydrze Ewy Wachowicz

Podajemy z purée ziemniaczanym oraz jabłkami w cydrze. Dekorujemy tymiankiem.

Wątróbka z jabłkami w cydrze - tym daniem zaskoczysz gości/archiwum prywatne
Wątróbka z jabłkami w cydrze - tym daniem zaskoczysz gości/archiwum prywatnemateriał partnera

Składniki

  • ½ kg - wątróbki drobiowej (najlepsza będzie gęsia)
  • smalec gęsi do smażenia
  • 1 łyżka - masła
  • sól

Składniki do podania

  • purée ziemniaczane
  • tymianek

Składniki jabłka w cydrze

  • pieprz
  • 2 jabłka
  • 2 łyżki cukru brązowego
  • 100 ml cydru wytrawnego

Opis przygotowania:

Cukier wsypać na patelnię. Gdy się roztopi, wrzucić jabłka pokrojone na ósemki (w skórce). Wymieszać, by pokryły się karmelem. Podlać cydrem. Odparować. Na patelni rozgrzać gęsi smalec. Usmażyć wątróbkę - z obu stron. Przyprawić solą i pieprzem. Pod koniec dodać masło. Gdy się roztopi, polać nim wątróbkę.

Paella z brązowego ryżu

Przepis pochodzi z książki "Zdrowe serce" autorstwa Karoliny i Macieja Szaciłło.

Paella z brązowego ryżu
Paella z brązowego ryżu.

Składniki - podstawowe:

  • 2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
  • 4 posiekane szalotki
  • 2 liście laurowe
  • 1 drobno posiekany ząbek czosnku
  • 1/2 pokrojonej w plasterki bulwy kopru włoskiego
  • 1 czerwona papryka pokrojona w paski
  • 100 g wędzonego tofu pokrojonego w kostkę o boku 1 cm
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki w proszku
  • 1-2 szczypty szafranu (opcjonalnie)
  • 100 g brązowego, okrągłego, krótkoziarnistego ryżu (dostępny tylko w sklepach ze zdrową żywnością)
  • 200 ml wody
  • 1/3 łyżeczki nierafinowanej soli (najlepiej himalajskiej)

Składniki - do podania:

  • duża ilość posiekanej natki pietruszki
  • olej lniany czosnkowy (1 łyżka na porcję)

Sposób przygotowania:

Na oliwie podsmażamy szalotki i czosnek. Kiedy się zeszklą, dodajemy koper włoski, paprykę i tofu. Podsmażamy przez około 7 minut. Dodajemy wędzoną paprykę i szafran. Od razu dodajemy ryż. Wlewamy wodę. Dodajemy sól. Całość doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień na średni. Gotujemy pod przykryciem, aż ryż będzie al dente, a ziarenka wchłoną większość płynu. W razie potrzeby dolewamy wrzątku. Jeśli wody jest za dużo, zdejmujemy pokrywkę i odparowujemy jej nadmiar. Podajemy z dużą ilością posiekanej natki pietruszki.

Przed podaniem skrapiamy olejem lnianym czosnkowym.

Siekane kotlety drobiowe

Świetnym dodatkiem będą oczywiście klasyczne ziemniaki, ale można też postawić na makaronową sałatkę lub kaszę z sosem.

Składniki

  • Podwójna pierś z kurczaka
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1 papryka żółta
  • 1 papryka czerwona
  • 5 pieczarek
  • 5 jajek
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 g żółtego sera
  • 1 cebulka
  • 4 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 2 łyżki majonezu
  • sól, pieprz
  • papryka słodka lub ostra
  • kurkuma, tymianek, oregano, bazylia

Sposób przygotowania:

Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w drobną kostkę. W drobną kostkę kroimy też papryki, pieczarki, cebulkę. Czosnek rozdrabniamy lub przeciskamy przez praskę. Natkę pietruszki siekamy. Ser ścieramy na tarce. Wszystkie składniki umieszczamy w większej misce, Wbijamy jajka, dodajemy cztery łyżki skrobi ziemniaczanej i dwie łyżki majonezu oraz wszystkie zioła i przyprawy. Mieszamy dokładnie całość. Z masy formujemy niewielkie kotleciki. Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy kotleciki z obu stron na rumiano. Po usmażeniu pozbywamy się nadmiaru tłuszczu przy pomocy ręczników papierowych.

Kokosowe curry z brokułami

Pyszne!

Curry z warzywami
Curry z warzywami123RF/PICSEL

Składniki

  • 2 brokuły
  • 3 marchewki
  • 80 dag fileta z indyka
  • 4 łyżki oleju
  • 1 duża czerwona papryka
  • 1 i 1/2 szkl. mleka kokosowego
  • 1 szkl. bulionu warzywnego
  • 2 łyżki żółtej pasty curry (ew. 3-4 łyżeczki curry w proszku)
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżeczki miodu

Sposób przygotowania

Brokuły oczyść, opłucz, podziel na różyczki. Marchewki obierz, paprykę oczyść, obywa warzywa opłucz, potnij w cienkie słupki. Mięso umyj, osusz, pokrój na kawałeczki. Brokuły włóż na ok. 3 minut do wrzącej posolonej wody, wyjmij, przestudź, polewając zimną wodą, osącz. W woku rozgrzej 2 łyżki oleju. Porcjami wkładaj mięso, smaż je 2 minuty, wyjmij. Rozgrzej kolejne 2 łyżki oleju. Podsmaż na nim marchewki i paprykę. Podlej bulionem i mlekiem kokosowym. Wymieszaj z pastą curry. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz płomień i gotuj jeszcze 5 minut bez przykrycia. Do składników w woku dołóż mięso i brokuły. Potrawę przypraw do smaku solą, pieprzem oraz miodem. Gotowe danie udekoruj.

Makaron z tuńczykiem

Szybkie i przepyszne danie.

Makaron z tuńczykiem i sosem pomidorowym
Makaron z tuńczykiem i sosem pomidorowym123RF/PICSEL

Składniki

  • makaron spaghetti
  • puszka tuńczyka
  • szklanka passaty pomidorowej
  • czosnek
  • sól
  • pieprz
  • oliwa
  • oliwki lub kapary (opcjonalnie)
  • świeża bazylia

Sposób przygotowania:

Makaron ugotuj według przepisu.

Rozgrzej w rondlu oliwę, wlej passatę, dodaj przyprawy i sprasowany czosnek. Gdy sos zacznie bulgotać, dorzuć rozdrobnionego tuńczyka.

Wymieszaj z makaronem. Dekoruj bazylią i oliwkami lub kaparami.

Naleśniki ze słodkim nadzieniem

Czas na coś lekkiego i na słodko.

Składniki

  • Ciasto na naleśniki:
  • 1 szklanka mleka 1 szklanka wody mineralnej 1 i 1/2 szklanka przesianej mąki
  • 2 łyżeczki masła
  • 2 jajka

Składniki

  • Farsz:
  • 300 g białego sera
  • 2 żółtka jaj
  • cukier wanilinowy
  • cukier do smaku

W garnuszku roztapiamy 2 łyżeczki masła. Następnie w misce ubijamy pianę z białek dwóch jaj na sztywno. Dodajemy mąkę, mleko, wodę i wlewamy roztopione masło. 

Miksujemy wszystko aż do powstania jednolitej masy. Następnie na posmarowaną tłuszczem patelnię wlewamy cienką warstwę powstałej masy i smażymy z obydwu stron na złoty kolor. 

Następnie przygotowujemy nadzienie. Biały ser przeciskamy przez praskę, dodajemy 2 żółtka, cukier wanilinowy oraz cukier do smaku i mieszamy drewnianą łyżką.  

Na każdy placek smarujemy farsz i zawijamy. Można podawać z cukrem pudrem lub ulubioną konfiturą. 

Polecamy też: Racuchy z jabłkami

Nadziewany kurczak na niedzielę

Takim daniem zaskoczysz wszystkich.

Nadziewana tuszka
Nadziewana tuszka123RF/PICSEL

Składniki

  • 1 duży sprawiony kurczak (ok. 1,6 kg)
  • po 20 dag podgrzybków i pieczarek
  • 1 marchewka
  • 1 mała czerwona papryka
  • 1 duża cebula
  • 8 małych jajek (najlepiej przepiórczych)
  • 2 łyżki musztardy sarepskiej
  • sól l pieprz
  • 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

1. Kurczaka umyj. Tuszkę ułóż grzbietem do góry. Natnij ją wzdłuż kręgosłupa. Wytnij korpus. Potem delikatnie, by nie uszkodzić skóry, odetnij mięso. Grubo zmiel je w maszynce. 

2. Ugotuj na twardo 6 jajek. Wystudź je i obierz ze skorupek. Marchewkę obierz. Paprykę oczyść. Oba warzywa opłucz i drobno pokrój. Cebulę obierz, potnij na kawałeczki. 

3. Grzyby oczyść, pokrój w plastry. Smaż je 5 minut wraz z cebulą na oleju. Dorzuć resztę warzyw. Duś 5 minut. Wystudź. Zmielone mięso połącz ze składnikami z patelni i musztardą. 

4. Do farszu dodaj pozostałe jajka oraz sól i pieprz. Rozsmaruj go na skórze. Rozłóż jajka na twardo. Uformuj tuszkę. Zszyj ją. Posmaruj śmietaną ze słodką papryką. Piecz 75 minut w 190°C.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas