Co na obiad? 7 przepisów dla całej rodziny na cały tydzień
Co na obiad? Jeśli już od rana to właśnie to pytanie zaprząta twoją głowę, spieszymy z pomocą. Mamy zestaw świetnych potraw, które na pewno posmakują wszystkim domownikom. Smacznego!
Spis treści:
Wątróbka z jabłkami w cydrze Ewy Wachowicz
Podajemy z purée ziemniaczanym oraz jabłkami w cydrze. Dekorujemy tymiankiem.
Składniki
- ½ kg - wątróbki drobiowej (najlepsza będzie gęsia)
- smalec gęsi do smażenia
- 1 łyżka - masła
- sól
Składniki do podania
- purée ziemniaczane
- tymianek
Składniki jabłka w cydrze
- pieprz
- 2 jabłka
- 2 łyżki cukru brązowego
- 100 ml cydru wytrawnego
Opis przygotowania:
Cukier wsypać na patelnię. Gdy się roztopi, wrzucić jabłka pokrojone na ósemki (w skórce). Wymieszać, by pokryły się karmelem. Podlać cydrem. Odparować. Na patelni rozgrzać gęsi smalec. Usmażyć wątróbkę - z obu stron. Przyprawić solą i pieprzem. Pod koniec dodać masło. Gdy się roztopi, polać nim wątróbkę.
Polecamy również: Ewa Wachowicz poleca zapiekanki z ziemniaków. Sprawdzone przepisy!
Paella z brązowego ryżu
Przepis pochodzi z książki "Zdrowe serce" autorstwa Karoliny i Macieja Szaciłło.
Składniki - podstawowe:
- 2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
- 4 posiekane szalotki
- 2 liście laurowe
- 1 drobno posiekany ząbek czosnku
- 1/2 pokrojonej w plasterki bulwy kopru włoskiego
- 1 czerwona papryka pokrojona w paski
- 100 g wędzonego tofu pokrojonego w kostkę o boku 1 cm
- 1/2 łyżeczki wędzonej papryki w proszku
- 1-2 szczypty szafranu (opcjonalnie)
- 100 g brązowego, okrągłego, krótkoziarnistego ryżu (dostępny tylko w sklepach ze zdrową żywnością)
- 200 ml wody
- 1/3 łyżeczki nierafinowanej soli (najlepiej himalajskiej)
Składniki - do podania:
- duża ilość posiekanej natki pietruszki
- olej lniany czosnkowy (1 łyżka na porcję)
Sposób przygotowania:
Na oliwie podsmażamy szalotki i czosnek. Kiedy się zeszklą, dodajemy koper włoski, paprykę i tofu. Podsmażamy przez około 7 minut. Dodajemy wędzoną paprykę i szafran. Od razu dodajemy ryż. Wlewamy wodę. Dodajemy sól. Całość doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień na średni. Gotujemy pod przykryciem, aż ryż będzie al dente, a ziarenka wchłoną większość płynu. W razie potrzeby dolewamy wrzątku. Jeśli wody jest za dużo, zdejmujemy pokrywkę i odparowujemy jej nadmiar. Podajemy z dużą ilością posiekanej natki pietruszki.
Przed podaniem skrapiamy olejem lnianym czosnkowym.
Siekane kotlety drobiowe
Świetnym dodatkiem będą oczywiście klasyczne ziemniaki, ale można też postawić na makaronową sałatkę lub kaszę z sosem.
Składniki
- Podwójna pierś z kurczaka
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 1 papryka żółta
- 1 papryka czerwona
- 5 pieczarek
- 5 jajek
- 2 ząbki czosnku
- 150 g żółtego sera
- 1 cebulka
- 4 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 2 łyżki majonezu
- sól, pieprz
- papryka słodka lub ostra
- kurkuma, tymianek, oregano, bazylia
Sposób przygotowania:
Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w drobną kostkę. W drobną kostkę kroimy też papryki, pieczarki, cebulkę. Czosnek rozdrabniamy lub przeciskamy przez praskę. Natkę pietruszki siekamy. Ser ścieramy na tarce. Wszystkie składniki umieszczamy w większej misce, Wbijamy jajka, dodajemy cztery łyżki skrobi ziemniaczanej i dwie łyżki majonezu oraz wszystkie zioła i przyprawy. Mieszamy dokładnie całość. Z masy formujemy niewielkie kotleciki. Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy kotleciki z obu stron na rumiano. Po usmażeniu pozbywamy się nadmiaru tłuszczu przy pomocy ręczników papierowych.
Kokosowe curry z brokułami
Pyszne!
Składniki
- 2 brokuły
- 3 marchewki
- 80 dag fileta z indyka
- 4 łyżki oleju
- 1 duża czerwona papryka
- 1 i 1/2 szkl. mleka kokosowego
- 1 szkl. bulionu warzywnego
- 2 łyżki żółtej pasty curry (ew. 3-4 łyżeczki curry w proszku)
- sól
- pieprz
- 2 łyżeczki miodu
Sposób przygotowania
Brokuły oczyść, opłucz, podziel na różyczki. Marchewki obierz, paprykę oczyść, obywa warzywa opłucz, potnij w cienkie słupki. Mięso umyj, osusz, pokrój na kawałeczki. Brokuły włóż na ok. 3 minut do wrzącej posolonej wody, wyjmij, przestudź, polewając zimną wodą, osącz. W woku rozgrzej 2 łyżki oleju. Porcjami wkładaj mięso, smaż je 2 minuty, wyjmij. Rozgrzej kolejne 2 łyżki oleju. Podsmaż na nim marchewki i paprykę. Podlej bulionem i mlekiem kokosowym. Wymieszaj z pastą curry. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz płomień i gotuj jeszcze 5 minut bez przykrycia. Do składników w woku dołóż mięso i brokuły. Potrawę przypraw do smaku solą, pieprzem oraz miodem. Gotowe danie udekoruj.
Makaron z tuńczykiem
Szybkie i przepyszne danie.
Składniki
- makaron spaghetti
- puszka tuńczyka
- szklanka passaty pomidorowej
- czosnek
- sól
- pieprz
- oliwa
- oliwki lub kapary (opcjonalnie)
- świeża bazylia
Sposób przygotowania:
Makaron ugotuj według przepisu.
Rozgrzej w rondlu oliwę, wlej passatę, dodaj przyprawy i sprasowany czosnek. Gdy sos zacznie bulgotać, dorzuć rozdrobnionego tuńczyka.
Wymieszaj z makaronem. Dekoruj bazylią i oliwkami lub kaparami.
Naleśniki ze słodkim nadzieniem
Czas na coś lekkiego i na słodko.
Składniki
- Ciasto na naleśniki:
- 1 szklanka mleka 1 szklanka wody mineralnej 1 i 1/2 szklanka przesianej mąki
- 2 łyżeczki masła
- 2 jajka
Składniki
- Farsz:
- 300 g białego sera
- 2 żółtka jaj
- cukier wanilinowy
- cukier do smaku
W garnuszku roztapiamy 2 łyżeczki masła. Następnie w misce ubijamy pianę z białek dwóch jaj na sztywno. Dodajemy mąkę, mleko, wodę i wlewamy roztopione masło.
Miksujemy wszystko aż do powstania jednolitej masy. Następnie na posmarowaną tłuszczem patelnię wlewamy cienką warstwę powstałej masy i smażymy z obydwu stron na złoty kolor.
Następnie przygotowujemy nadzienie. Biały ser przeciskamy przez praskę, dodajemy 2 żółtka, cukier wanilinowy oraz cukier do smaku i mieszamy drewnianą łyżką.
Na każdy placek smarujemy farsz i zawijamy. Można podawać z cukrem pudrem lub ulubioną konfiturą.
Polecamy też: Racuchy z jabłkami
Nadziewany kurczak na niedzielę
Takim daniem zaskoczysz wszystkich.
Składniki
- 1 duży sprawiony kurczak (ok. 1,6 kg)
- po 20 dag podgrzybków i pieczarek
- 1 marchewka
- 1 mała czerwona papryka
- 1 duża cebula
- 8 małych jajek (najlepiej przepiórczych)
- 2 łyżki musztardy sarepskiej
- sól l pieprz
- 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
1. Kurczaka umyj. Tuszkę ułóż grzbietem do góry. Natnij ją wzdłuż kręgosłupa. Wytnij korpus. Potem delikatnie, by nie uszkodzić skóry, odetnij mięso. Grubo zmiel je w maszynce.
2. Ugotuj na twardo 6 jajek. Wystudź je i obierz ze skorupek. Marchewkę obierz. Paprykę oczyść. Oba warzywa opłucz i drobno pokrój. Cebulę obierz, potnij na kawałeczki.
3. Grzyby oczyść, pokrój w plastry. Smaż je 5 minut wraz z cebulą na oleju. Dorzuć resztę warzyw. Duś 5 minut. Wystudź. Zmielone mięso połącz ze składnikami z patelni i musztardą.
4. Do farszu dodaj pozostałe jajka oraz sól i pieprz. Rozsmaruj go na skórze. Rozłóż jajka na twardo. Uformuj tuszkę. Zszyj ją. Posmaruj śmietaną ze słodką papryką. Piecz 75 minut w 190°C.