Co na obiad w tym tygodniu? Gotowy jadłospis na siedem dni
Co na obiad w tym tygodniu? Przedstawiamy kolejną porcję przepisów na siedem dni tygodnia dla całej rodziny. Smacznego!
Spis treści:
Co na obiad? Faszerowane filety z kurczaka
Kuszą wyjątkowo apetycznym wyglądem oraz aromatycznym nadzieniem! A przy tym są bardzo proste w przygotowaniu. To doskonałe propozycje na pyszny posiłek w większym lub mniejszym gronie.
Składniki
- 4 pojedyncze filety z kurczaka (po ok. 15 dag każdy)
- 4 czubate łyżki masła
- 2 małe ząbki czosnku
- 10-12 dag mrożonego
- szpinaku (ok. 1/4 torebki
- z mrożonką)
- Do panierowania:
- l 3 łyżki mąki pszennej
- l 1 jajko
- l ok. 1/2 szkl. bułki tartej
- Dodatkowo: l olej do
- głębokiego smażenia
- sól morska
- mielony czarny pieprz
- gałka muszkatołowa
Sposób przygotowania
1. Szpinak wrzuć na rozgrzaną patelnię (bez tłuszczu). Mieszając, podgrzewaj, aż rozmarznie i odparuje prawie cała woda. Zdejmij go z ognia i odłóż do wystudzenia.
2. Filety z kurczaka opłucz, osusz, rozetnij na płaty i lekko rozbij. Mięso posyp solą oraz pieprzem z obu stron. Odłóż w chłodne miejsce. Czosnek przeciśnij przez praskę.
3. Masło utrzyj z czosnkiem i szpinakiem. Przypraw gałką i solą. Na każdym płacie mięsa ułóż po jednej porcji masła. Zwiń i panieruj w mące, jajku oraz bułce tartej.
4. Na patelni rozgrzej olej do głębokiego smażenia. Włóż kotlety. Smaż na rumiano ze wszystkich stron (ok. 10 minut). Przełóż na papierowy ręcznik, by ociekły z tłuszczu.
Co na obiad? Naleśniki po wiejsku
Porcja gotowanej kaszy gryczanej z wczorajszego obiadu, kilka pieczarek znalezionych w lodówce i podsuszony ser. Z tych resztek wyczarujesz genialny farsz do naleśników. Tak pyszny, że nie uwierzysz.
Składniki
- szklanka gotowanej kaszy gryczanej palonej (lub dowolnej kaszy)
- 3-4 pieczarki
- cebula
- 10 dag sera (gorgonzola lub żółty)
- sól, pieprz, zioła
Przygotowanie:
1. Cebulę i pieczarki pokrój na drobne kawałki i podsmaż na patelni.
2. Zawartość patelni wymieszaj z kaszą, na całość zetrzyj ser i posyp przyprawami.
3. Tak przygotowany farsz przepuść przez maszynkę do mięsa.
3. Posmaruj wcześniej przygotowane naleśniki, złóż w trójkąt i podgrzej w piekarniku. Jeśli masz więcej sera, posyp nim gotowe danie.
Co na obiad? Kapuśniak inny niż wszystkie
Kapuśniak to jedna z najpopularniejszych zup w Polsce. Gotowany tradycyjnie może jednak szybko się znudzić. Dlatego dziś przedstawiamy zupełnie nowy pomysł na to danie.
Składniki
- 2 pory
- 4 szalotki
- 300 g ziemniaków
- 2 łyżki oleju
- 1 l bulionu
- 300 g kiszonej kapusty
- 100 g wieprzowych żeberek
- 20 g wędzonego boczku
- świeży majeranek
- 250 g śmietany
- sól, biały pieprz
- szczypta cukru
- gałka muszkatołowa
Sposób przygotowania:
1. Umyj i pokrój żeberka. Włóż do garnka i zalej 2 litrami zimnej wody. Zagotuj, odszumuj. Dodaj ziele angielskie, liście laurowe oraz 5 ziaren pieprzu.
2. Pokrojone pory i szalotki zeszklić na oleju. Dodać pokrojone ziemniaki, zalać bulionem. Dodać kapustę. Dodaj do mięsa i gotuj ok. 40 minut na średnim ogniu. Po tym czasie wyjmij mięso z zupy. Boczek pokrój w kostkę. Podsmaż na patelni. Odłóż po usmażeniu na bok.
3. Do zupy dodać śmietanę i zmiksować. Doprawić solą, pieprzem, cukrem i gałką muszkatołową. Podawać z usmażonym boczkiem.
Co na obiad? Zapiekane muszle z ricottą
Wydaje się, że przygotowanie tego dania jest pracochłonne, ale nic bardziej błędnego. Przy odrobinie wprawy wystarczy godzina, a zachwyt domowników i gości gwarantowany!
Składniki
- 1/2 cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 30 dag passaty pomidorowej
- olej
- 30 dag liści szpinaku
- jajko
- 20 dag ricotty
- 20 dag mozzarelli
- sól
- pieprz
- 12 dużych muszli makaronowych
- cukier
- gałka muszkatołowa
Sposób przygotowania:
1. Posiekaną cebulę i zmiażdżony ząbek czosnku zeszklij na łyżce oleju. Dodaj passatę pomidorową, duś 10 minut. Dopraw sos solą, pieprzem i cukrem.
2. Piekarnik rozgrzej do temp. 180ºC. Szpinak poszatkuj, zblanszuj, osącz i ostudź. Połącz z ricottą, drugim przeciśniętym ząbkiem czosnku i połową startej na tarce mozzarelli. Dodaj jajko oraz sól, pieprz i gałkę muszkatołową do smaku, wymieszaj.
3. Naczynie do zapiekania posmaruj olejem. Surowe muszle napełnij farszem. Ułóż w naczyniu. Polej sosem pomidorowym. Piecz około 25 minut. Posyp z wierzchu pozostałą startą na tarce mozzarellą. Piecz jeszcze 10 minut.
Co na obiad? Chili con carne
Proste, szybkie i sycące danie obiadowe dla całej rodziny
Składniki
- 50 dag mięsa mielonego (najlepiej wołowego)
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 4 duże pomidory
- 1 szklanka bulionu
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 puszka kukurydzy
- 1 papryka czerwona
- 1 ostra papryczka chilli
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz, oregano
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Sposób przygotowania
1. Cebulę obierz, drobno pokrój, a następnie zeszklij na 2 łyżkach oleju. Dodaj mięso mielone i smaż. Wlej koncentrat, wrzuć pokrojne i obrane ze skórki pomidory, czosnek, pokrojone drobno chilli i bulion. Dopraw solą, pieprzem, oregano i cukrem.
2. Po około 20 minutach gotowania dodaj odsączoną kukurydzę i fasolę oraz pokrojoną w słupki paprykę. Gotuj jeszcze 10 minut (jeśli sos jest zbyt rzadki, wydłuż czas). Posyp natką pietruszki. Podawaj z ryżem, pieczywem lub chipsami nachos.
Co na obiad? Hreczniaki: kotleciki z kaszy twarogu
To kotleciki znane we wschodnich rejonach Polski. Przygotowuje się je z kaszy i twarogu. To dobra propozycja dla wegetarian. Zobacz, jak je zrobić.
Składniki
- 100 g kaszy gryczanej palonej
- 200 g białego półtłustego sera
- duża cebula
- jajo
- łyżka mąki
- sól i pieprz do smaku
- bułka tarta do panierowania kotletów
- olej do smażenia
Przygotowanie:
1. Kaszę gryczaną ugotować w osolonej wodzie do miękkości, a następnie ostudzić. Obraną cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na rozgrzanym oleju. Ugotowaną kaszę i podsmażoną cebulę wymieszać z twarogiem.
2. Do masy wbić jajo, dodać łyżkę mąki oraz sól i pieprz do smaku. Wyrabiać rękoma, by składniki się połączyły i z powstałej masy uformować płaskie kotlety. Każdy panierować w bułce tartej i smażyć na mocno rozgrzanym oleju z obu stron na złoto-brązowo.
3. Kotleciki przełożyć na papierowe ręczniki, by osączyć z nadmiaru tłuszczu. Podawać je z sosem grzybowym albo schłodzoną kwaśną śmietaną.
Co na obiad? Risotto z rybą
Delikatne danie dla każdego. Banalnie proste w przygotowaniu.
Składniki
- 100 g filetów rybnych
- 50 g ryżu
- 50 g włoszczyzny
- 1 pomidor
- 2 łyżki zielonego groszku
- 2 łyżki startego żółtego sera
- cytryna
- natka pietruszki
- 2 łyżki oliwy
Przygotowanie
1. Ryż ugotuj na miękko.
2. Warzywa umyj, obierz, ponownie opłucz i zetrzyj na tarce. Z pomidora zdejmij skórkę. Włoszczyznę, pomidora i zielony groszek gotuj w ok. 200 ml wody z oliwą przez ok. 15 minut.
3. Opłukane filety z ryby rozdrobnij i skrop sokiem z cytryny. Następnie włóż je do wywaru jarzynowego i gotuj do miękkości.
4. Do ryby i warzyw dodaj ryż oraz natkę pietruszki i wymieszaj.
5. Zapiekaj risotto w w piekarniku w 200°C przez 30 minut. Na koniec posyp danie tartym serem