Co na obiad w tym tygodniu? Gotowy jadłospis na siedem dni

Co na obiad w tym tygodniu? Przedstawiamy kolejną porcję przepisów na siedem dni tygodnia dla całej rodziny. Smacznego!

Placki
Placki123RF/PICSEL

Co na obiad? Faszerowane filety z kurczaka

Kuszą wyjątkowo apetycznym wyglądem oraz aromatycznym nadzieniem! A przy tym są bardzo proste w przygotowaniu. To doskonałe propozycje na pyszny posiłek w większym lub mniejszym gronie.

Kotlety ze szpinakiem
Kotlety ze szpinakiem123RF/PICSEL

Składniki

  • 4 pojedyncze filety z kurczaka (po ok. 15 dag każdy)
  • 4 czubate łyżki masła
  • 2 małe ząbki czosnku
  • 10-12 dag mrożonego
  • szpinaku (ok. 1/4 torebki
  • z mrożonką)
  • Do panierowania:
  • l 3 łyżki mąki pszennej
  • l 1 jajko
  • l ok. 1/2 szkl. bułki tartej
  • Dodatkowo: l olej do
  • głębokiego smażenia
  • sól morska
  • mielony czarny pieprz
  • gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania
1. Szpinak wrzuć na rozgrzaną patelnię (bez tłuszczu). Mieszając, podgrzewaj, aż rozmarznie i odparuje prawie cała woda. Zdejmij go z ognia i odłóż do wystudzenia.

2. Filety z kurczaka opłucz, osusz, rozetnij na płaty i lekko rozbij. Mięso posyp solą oraz pieprzem z obu stron. Odłóż w chłodne miejsce. Czosnek przeciśnij przez praskę. 

3. Masło utrzyj z czosnkiem i szpinakiem. Przypraw gałką i solą. Na każdym płacie mięsa ułóż po jednej porcji masła. Zwiń i panieruj w mące, jajku oraz bułce tartej. 

4. Na patelni rozgrzej olej do głębokiego smażenia. Włóż kotlety. Smaż na rumiano ze wszystkich stron (ok. 10 minut). Przełóż na papierowy ręcznik, by ociekły z tłuszczu.

Co na obiad? Naleśniki po wiejsku

Porcja gotowanej kaszy gryczanej z wczorajszego obiadu, kilka pieczarek znalezionych w lodówce i podsuszony ser. Z tych resztek wyczarujesz genialny farsz do naleśników. Tak pyszny, że nie uwierzysz.

Cukiniowe naleśniki
Cukiniowe naleśniki123RF/PICSEL

Składniki

  • szklanka gotowanej kaszy gryczanej palonej (lub dowolnej kaszy)
  • 3-4 pieczarki
  • cebula
  • 10 dag sera (gorgonzola lub żółty)
  • sól, pieprz, zioła

Przygotowanie:

1. Cebulę i pieczarki pokrój na drobne kawałki i podsmaż na patelni.

2. Zawartość patelni wymieszaj z kaszą, na całość zetrzyj ser i posyp przyprawami.

3. Tak przygotowany farsz przepuść przez maszynkę do mięsa.

3. Posmaruj wcześniej przygotowane naleśniki, złóż w trójkąt i podgrzej w piekarniku. Jeśli masz więcej sera, posyp nim gotowe danie.

Co na obiad? Kapuśniak inny niż wszystkie

Kapuśniak to jedna z najpopularniejszych zup w Polsce. Gotowany tradycyjnie może jednak szybko się znudzić. Dlatego dziś przedstawiamy zupełnie nowy pomysł na to danie.

Kapuśniak w nowym wydaniu może zaskakiwać
Kapuśniak w nowym wydaniu może zaskakiwać123RF/PICSEL

Składniki

  • 2 pory
  • 4 szalotki
  • 300 g ziemniaków
  • 2 łyżki oleju
  • 1 l bulionu
  • 300 g kiszonej kapusty
  • 100 g wieprzowych żeberek
  • 20 g wędzonego boczku
  • świeży majeranek
  • 250 g śmietany
  • sól, biały pieprz
  • szczypta cukru
  • gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania:

1. Umyj i pokrój żeberka. Włóż do garnka i zalej 2 litrami zimnej wody. Zagotuj, odszumuj. Dodaj ziele angielskie, liście laurowe oraz 5 ziaren pieprzu.

2. Pokrojone pory i szalotki zeszklić na oleju. Dodać pokrojone ziemniaki, zalać bulionem. Dodać kapustę. Dodaj do mięsa i gotuj ok. 40 minut na średnim ogniu. Po tym czasie wyjmij mięso z zupy. Boczek pokrój w kostkę. Podsmaż na patelni. Odłóż po usmażeniu na bok.

3. Do zupy dodać śmietanę i zmiksować. Doprawić solą, pieprzem, cukrem i gałką muszkatołową. Podawać z usmażonym boczkiem.

Co na obiad? Zapiekane muszle z ricottą

Wydaje się, że przygotowanie tego dania jest pracochłonne, ale nic bardziej błędnego. Przy odrobinie wprawy wystarczy godzina, a zachwyt domowników i gości gwarantowany!

Zaskakująco pyszne zapiekane muszle z ricottą
Zaskakująco pyszne zapiekane muszle z ricottą123RF/PICSEL

Składniki

  • 1/2 cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 30 dag passaty pomidorowej
  • olej
  • 30 dag liści szpinaku
  • jajko
  • 20 dag ricotty
  • 20 dag mozzarelli
  • sól
  • pieprz
  • 12 dużych muszli makaronowych
  • cukier
  • gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania:

1. Posiekaną cebulę i zmiażdżony ząbek czosnku zeszklij na łyżce oleju. Dodaj passatę pomidorową, duś 10 minut. Dopraw sos solą, pieprzem i cukrem. 

2. Piekarnik rozgrzej do temp. 180ºC. Szpinak poszatkuj, zblanszuj, osącz i ostudź. Połącz z ricottą, drugim przeciśniętym ząbkiem czosnku i połową startej na tarce mozzarelli. Dodaj jajko oraz sól, pieprz i gałkę muszkatołową do smaku, wymieszaj. 

3. Naczynie do zapiekania posmaruj olejem. Surowe muszle napełnij farszem. Ułóż w naczyniu. Polej sosem pomidorowym. Piecz około 25 minut. Posyp z wierzchu pozostałą startą na tarce mozzarellą. Piecz jeszcze 10 minut.

Co na obiad? Chili con carne

Proste, szybkie i sycące danie obiadowe dla całej rodziny

Chilli con carne
Chilli con carne123RF/PICSEL

Składniki

  • 50 dag mięsa mielonego (najlepiej wołowego)
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 duże pomidory
  • 1 szklanka bulionu
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 papryka czerwona
  • 1 ostra papryczka chilli
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz, oregano
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

Sposób przygotowania

1. Cebulę obierz, drobno pokrój, a następnie zeszklij na 2 łyżkach oleju. Dodaj mięso mielone i smaż. Wlej koncentrat, wrzuć pokrojne i obrane ze skórki pomidory, czosnek, pokrojone drobno chilli i bulion. Dopraw solą, pieprzem, oregano i cukrem. 

2. Po około 20 minutach gotowania dodaj odsączoną kukurydzę i fasolę oraz pokrojoną w słupki paprykę. Gotuj jeszcze 10 minut (jeśli sos jest zbyt rzadki, wydłuż czas). Posyp natką pietruszki. Podawaj z ryżem, pieczywem lub chipsami nachos.

Co na obiad? Hreczniaki: kotleciki z kaszy twarogu

To kotleciki znane we wschodnich rejonach Polski. Przygotowuje się je z kaszy i twarogu. To dobra propozycja dla wegetarian. Zobacz, jak je zrobić.

Placki
Placki123RF/PICSEL

Składniki

  • 100 g kaszy gryczanej palonej
  • 200 g białego półtłustego sera
  • duża cebula
  • jajo
  • łyżka mąki
  • sól i pieprz do smaku
  • bułka tarta do panierowania kotletów
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

1. Kaszę gryczaną ugotować w osolonej wodzie do miękkości, a następnie ostudzić. Obraną cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na rozgrzanym oleju. Ugotowaną kaszę i podsmażoną cebulę wymieszać z twarogiem. 

2. Do masy wbić jajo, dodać łyżkę mąki oraz sól i pieprz do smaku. Wyrabiać rękoma, by składniki się połączyły i z powstałej masy uformować płaskie kotlety. Każdy panierować w bułce tartej i smażyć na mocno rozgrzanym oleju z obu stron na złoto-brązowo.

3. Kotleciki przełożyć na papierowe ręczniki, by osączyć z nadmiaru tłuszczu. Podawać je z sosem grzybowym albo schłodzoną kwaśną śmietaną.

Co na obiad? Risotto z rybą

Delikatne danie dla każdego. Banalnie proste w przygotowaniu.

123RF/PICSEL

Składniki

  • 100 g filetów rybnych
  • 50 g ryżu
  • 50 g włoszczyzny
  • 1 pomidor
  • 2 łyżki zielonego groszku
  • 2 łyżki startego żółtego sera
  • cytryna
  • natka pietruszki
  • 2 łyżki oliwy

Przygotowanie

1. Ryż ugotuj na miękko.

2. Warzywa umyj, obierz, ponownie opłucz i zetrzyj na tarce. Z pomidora zdejmij skórkę. Włoszczyznę, pomidora i zielony groszek gotuj w ok. 200 ml wody z oliwą przez ok. 15 minut.

3. Opłukane filety z ryby rozdrobnij i skrop sokiem z cytryny. Następnie włóż je do wywaru jarzynowego i gotuj do miękkości.

4. Do ryby i warzyw dodaj ryż oraz natkę pietruszki i wymieszaj.

5. Zapiekaj risotto w w piekarniku w 200°C przez 30 minut. Na koniec posyp danie tartym serem

Technologie kosmiczne w codziennym życiu. Sławosz Uznański u Katarzyny ZdanowiczINTERIA.PL
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas