Co zrobić, żeby biszkopt był puszysty na święta? Proste sposoby

Puszysty biszkopt to ciasto uniwersalne! Jeśli opanowaliśmy sztukę jego pieczenia do perfekcji, to w prosty sposób możemy otrzymać wspaniałą bazę do przygotowania wybornych, świątecznych łakoci. Niestety, czasami biszkopt nie wyrasta, staje się twardy albo gumowaty, co znacznie utrudnia jego konsumpcję. Na szczęście, nie trzeba się zrażać: wystarczy pamiętać o kilku zasadach! Wtedy ciasto na pewno będzie miękkie i wyrośnie bez większych problemów. Co zrobić, żeby biszkopt był puszysty na święta? Sprawdźmy!

Idealny biszkopt będzie puszysty, jeśli będziemy trzymać się kilku zasad
Idealny biszkopt będzie puszysty, jeśli będziemy trzymać się kilku zasad123RF/PICSEL

Biszkopt idealny: Czy istnieje?

Czym charakteryzuje się biszkopt idealny? Tym, że jest mięciutki, puszysty oraz lekko wilgotny. Jedni twierdzą, że to właśnie on jest najprostszym ciastem na świecie, a inni klną jak szewc, gdy po wyciągnięciu z piekarnika jest przesuszony, oklapnięty albo wychodzi zakalec. Nie trzeba zrażać się porażkami, ponieważ metodą prób i błędów można w domowym zaciszu upiec biszkopt idealny! Nie trzeba do tego również wyszukanych akcesoriów, wystarczy znać kilka ważnych zasad!

Przepis na ucierany biszkopt waniliowyInteria Kulinaria

Składniki: Pamiętaj o ich temperaturze

Biszkopt to tylko kilka składników, które trzeba ze sobą w umiejętny sposób połączyć. Okazuje się, że najlepiej jest, kiedy składniki są w temperaturze pokojowej, dlatego warto przygotować sobie wszystkie wcześniej i wyłożyć na kuchennym blacie przynajmniej na kilkanaście minut. Nie inaczej jest z jajkami: warto wcześniej oddzielić żółtka od białek, ale tę drugą część można umieścić w lodówce. To jedyny wyjątek, ponieważ zimne białka szybciej ubiją się na pianę.

Uważaj na ubijanie białek!

Uważaj na ubijanie białek! Od nich zależy, czy biszkopt pięknie wyrośnie
Uważaj na ubijanie białek! Od nich zależy, czy biszkopt pięknie wyrośnie123RF/PICSEL

Jeszcze nie tak dawno, kiedy ktoś chciał upiec biszkopt, trzeba było pianę ubić ręcznie. Oczywiście, teraz w tym żmudnym zadaniu wyręczają nas miksery, które wykonują za nas ciężką pracę. Ale użycie ich może sprawić, że biszkopt puszysty nie będzie. Jak zatem miksować białka? Należy zacząć od najniższych obrotów, by skończyć na średnich. Ubijanie nie może być też zbyt długie, ponieważ to sprawia, że biszkopt idealny nie wyjdzie. Kiedy należy przestać ubijać pianę? Wtedy, gdy będzie błyszcząca i nie będzie "uciekać" z miski. Warto pamiętać, aby do białek dodać szczyptę soli.

Dodawanie cukru i żółtek

Aby biszkopt wyszedł, niezbędnym jest, aby dodać żółtka i cukier. Ten drugi, słodki składnik musi być bardzo drobny, ponieważ grubszy sprawi, że puszysta piana opadnie. Jeśli w naszym sklepie nie ma specjalnego, drobnego cukru, warto go zamienić cukrem pudrem. Oczywiście, przesianym przez sito, by nie było w nim grudek. A co z żółtkami? Te trzeba dodawać partiami: jedno po drugim, ale nie wcześniej niż w momencie kiedy poprzednie żółtko się nie wymiesza z masą. Końcowe miksowanie musi być delikatne i wyłącznie na najmniejszych obrotach urządzenia.

Siła mąki

Mąkę trzeba do masy jajecznej dodawać stopniowo, gdyż to zapobiegnie opadaniu ciasta
Mąkę trzeba do masy jajecznej dodawać stopniowo, gdyż to zapobiegnie opadaniu ciasta123RF/PICSEL

Mąka jest niezbędna w puszystym biszkopcie, ale właśnie w czasie łączenia jej z masą jajeczną dochodzi do błędów, które skutkują nieudanym wypiekiem. Suche składniki (oczywiście wcześniej przesiane) wsypuje się delikatnie małymi porcjami do masy jajecznej i miesza. Do tego celu używa się albo szpatułki, albo łyżki. Trzeba to robić delikatnie, aby całość nie opadła, gdyż wtedy biszkopt nie będzie puszysty.

Pieczenie biszkoptu

Ile powinien piec się puszysty biszkopt? Wystarczy ok. 35-40 min. w piekarniku nagrzanym do 170 stopni Celsjusza. Jak poznać, że jest już gotowy? Przede wszystkim po zarumienionym spodzie, ale po wyznaczonym czasie, warto sprawdzić stopień wypieczenia za pomocą patyczka - gdy po włożeniu jest suchy, to znak, że ciasto można wyjąć z pieca.

Warto po wyciągnięciu z piekarnika ciasto upuścić na blat, aby usunąć zgromadzone w środku pęcherzyki powietrza. Ten sprytny sposób zapobiegnie opadaniu biszkoptu podczas jego studzenia.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas