Coleslaw z sosem na maślance
Idealna do obiadu.

Składniki
- 1 mała główka włoskiej kapusty
- 1 kwaskowe jabłko
- 2 marchewki
- 1 cebula
- 3/4 szkl. maślanki
- 4 łyżki majonezu
- po 4 łyżki soku z cytryny i białego octu winnego
- 3–4 łyżki cukru pudru
- sól, pieprz
6 osób
Sposób przygotowania
1. Kapustę oczyść, pokrój na cząstki, wytnij głąb, liście poszatkuj. Marchewki obierz, zetrzyj na tarce o dużych otworach. Cebulę obierz, grubo posiekaj. Kapustę przełóż do miseczki. Posyp solą, mieszaj ją rękoma przez 1-2 minuty. Dołóż cebulę i marchew. Jabłko umyj, wraz ze skórką zetrzyj, dodaj do warzyw w miseczce. 2. Maślankę roztrzep widelcem, wymieszaj ją z majonezem, sokiem z cytryny i octem winnym. Dosyp cukier puder oraz sól i pieprz (do smaku). Utrzyj jednolity, gładki sos. Polej nim składniki w miseczce. Całość dobrze wymieszaj i odstaw na godzinę, by smaki się przeniknęły.