Coleslaw z sosem na maślance

Idealna do obiadu.

Sałatka z kapusty
Sałatka z kapusty123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. Kapustę oczyść, pokrój na cząstki, wytnij głąb, liście poszatkuj. Marchewki obierz, zetrzyj na tarce o dużych otworach. Cebulę obierz, grubo posiekaj. Kapustę przełóż do miseczki. Posyp solą, mieszaj ją rękoma przez 1-2 minuty. Dołóż cebulę i marchew. Jabłko umyj, wraz ze skórką zetrzyj, dodaj do warzyw w miseczce. 

2. Maślankę roztrzep widelcem, wymieszaj ją z majonezem, sokiem z cytryny i octem winnym. Dosyp cukier puder oraz sól i pieprz (do smaku). Utrzyj jednolity, gładki sos. Polej nim składniki w miseczce. Całość dobrze wymieszaj i odstaw na godzinę, by smaki się przeniknęły.

Tina
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas