Coś dla alergików - ciasteczka z chia
W razie zapowiedzianych gości, którzy są na diecie bezglutenowej, wpadamy w panikę, co podać do jedzenia. O ile danie obiadowe zdołamy wymyśleć, gorzej jest z deserem... Można wówczas przygotować ciasteczka migdałowe z nasionami chia.
Nasiona chia słyną ze swych wartości odżywczych i właściwości zdrowotnych. Zawierają więcej kwasów omega-3 niż np. hodowlany łosoś atlantycki. Są także bogate w wapń, żelazo, odznaczają się wysoką zwartością pełnowartościowego białka, zapobiegających rozwojowi nowotworów antyoksydantów, a także potasu, magnezu i fosforu.
Do przygotowania ciasteczek potrzebujemy: 1 łyżkę stołowa nasion chia, 80 g mąki owsianej, 100 g cukru kokosowego, 1 łyżeczkę sody oczyszczonej, 1 łyżkę soku z cytryny, 250 g proszku migdałowego.
Rozpoczynamy od przygotowania nasion chia. Pozwalamy im pęcznieć przez 15 minut w 3 łyżkach wody. Mieszamy mąkę owsianą, cukier i sodę w dużej misce. Rozgrzewamy piekarnik do 200 st. Kiedy nasiona chia wchłoną całą wodę, mieszamy je z sokiem z cytryny i puree z migdałów. Następnie dobrze mieszamy ze sobą wszystkie składniki.
Zagniatamy ciasto dłońmi, aby powstała kulka. Odrywamy kawałki ciasta i kształtujemy w dłoni małe, spłaszczone placki.
Umieszczamy ciasteczka na blasze przykrytej papierem do pieczenia i pieczemy przez 10 minut. Podajemy wystudzone. (PAP Life)