Reklama

Reklama

Creme brulee. Król francuskich deserów.

Creme brulee - charakteryzuje go delikatnie pękająca skorupka na wierzchu i aksamitna, waniliowa słodycz wewnątrz. Crème brulee to flagowy deser wprost z Paryża.


Czas przyrządzenia: około godziny

Składniki

  • dwa kubki małej śmietany 36 procentowej
  • pół szklanki mleka
  • laska wanilii
  • 6 żółtek
  • brązowy cukier

Creme brulee - przygotowanie

Zagotuj mleko z dodatkiem śmietany i pokrojonej laski wanilii. Żółtka utrzyj z cukrem jak kogel mogel, na gładko. 

Ostrożnie wlewaj żółtka do gotującej się masy z mleka i wanilii. Intensywnie mieszaj na małym ogniu. 

Przygotowaną masę przecedź przez sitko i wlej do ceramicznych naczynek lub małych żaroodpornych foremek.

Piecz w 110 stopniach około 40 minut. Schłodzone posyp brązowym cukrem.

Sprawdź też przepisy na pyszne desery:

Biszkopt rzucany

Reklama

Tort Dacquoise

Tort Czarny Las

Zobacz także:


INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: creme brulee | desery

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy