Creme brulee. Król francuskich deserów.

Aktualizacja

Creme brulee - charakteryzuje go delikatnie pękająca skorupka na wierzchu i aksamitna, waniliowa słodycz wewnątrz. Crème brulee to flagowy deser wprost z Paryża.

Creme brulee przykryty delikatną skorupką
Creme brulee przykryty delikatną skorupką123RF/PICSEL

Creme brulee - przygotowanie

Zagotuj mleko z dodatkiem śmietany i pokrojonej laski wanilii. Żółtka utrzyj z cukrem jak kogel mogel, na gładko. 

Ostrożnie wlewaj żółtka do gotującej się masy z mleka i wanilii. Intensywnie mieszaj na małym ogniu. 

Przygotowaną masę przecedź przez sitko i wlej do ceramicznych naczynek lub małych żaroodpornych foremek.

Piecz w 110 stopniach około 40 minut. Schłodzone posyp brązowym cukrem.

Sprawdź też przepisy na pyszne desery:

Zobacz także:

"Ewa gotuje": Zupa cebulowaPolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas