Tort Czarny Las

Tort Czarny Las jest prosty w przygotowaniu i bardzo szybki - możemy przygotować go w kilkanaście minut. Wyborny tort Czarny Las idealnie będzie nadawał się do świętowania wszelkich uroczystości!

Tort Czarny Las to piękny wiśniowy deser
Tort Czarny Las to piękny wiśniowy deserINTERIA.PL

Składniki

  • 1 szklanka mąki
  • 0,5 szklanki kakao
  • 7 jajek
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 litr śmietany 36%
  • 300 g wiśni
  • 100 ml wiśniówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Tort Czarny Las - przygotowanie

1. Przygotować biszkopt - żółtka oddzielić od białek i dodać do nich proszek do pieczenia, wymieszać i odstawić. Białka ubić na sztywno z 1 szklanką cukru, delikatnie wymieszać  z żółtkami, dodać przesianą mąkę i kakao, wymieszać łyżką tylko do połączenia się składników.

2. Przełożyć do natłuszczonej tortownicy o średnicy 21 cm, piec w 160 stopniach przy grzaniu góra dół przez 35-40 minut do tzw. suchego patyczka, ostudzić.

3. W międzyczasie przygotować wiśnie (mrożone wcześniej rozmrozić, świeże wydrylować). Wiśnie umieścić w garnku, dodać pozostały cukier (0,5 szklanki), gotować 15-20 minut na wolnym ogniu aż wiśnie puszczą sok, na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać, aby nie było grudek, odstawić do ostudzenia.

4. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Biszkopt podzielić na 3 blaty.

5. Blaty kolejno nasączać wiśniówką, następnie rozsmarować połowę wiśni, na koniec przekładać bitą śmietaną. Gotowy tort udekorować bitą śmietaną i wiśniami, schłodzić w lodówce przed podaniem co najmniej 3-4 godziny.

Sprawdź też przepisy na pyszne desery:

Zobacz również:

Wyjątkowy tort "Czarny las"Interia Kulinaria