Crumble malinowe z sosem waniliowym
Na kruszonkę zagnieć mąkę z cukrem, solą i schłodzonym masłem.
Składniki na 4 porcje:
- 200 g malin
- 2 łyżki cukru
- jabłko, obrane
Kruszonka:
- 1/4 szklanki mąki
- 25 g masła
- szczypta soli
- łyżka cukru
Sos waniliowe:
- 2 żółtka
- 1/2 szklanki mleka
- łyżeczka esencji waniliowej
- łyżka cukru
Sposób przygotowania:
1. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C.
2. Na kruszonkę zagnieć mąkę z cukrem, solą i schłodzonym masłem (mikserem lub ręcznie), tak aby uzyskać ciasto o konsystencji grubego piasku. Wysyp ciasto na dno formy do pieczenia. Wstaw do piekarnika i piecz 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Wyjmij z piekarnika i odstaw, aby ostygło.
3. Posiekaj drobno jabłko, przełóż razem z malinami do rondelka. Zasyp cukrem. Krótko podgrzewaj owoce na małym ogniu, mieszając (chodzi o to, aby cukier tylko się rozpuścił).
4. Na sos zagrzej mleko z esencją waniliową i cukrem. Roztrzep żółtka. Dodaj do nich stopniowo odrobinę mleka i wymieszaj. Wlej żółtka do reszty mleka i podgrzewaj, mieszając, aż krem zacznie gęstnieć.
5. Przełóż do słoików najpierw schłodzone owoce, potem kruszonkę i sos. Możesz udekorować malinami i miętą.