Cukinia według Szefa Kuchni Roku 2015
Jednym z warzyw pachnących jesienią jest cukinia. Ma ona w kuchni szerokie zastosowanie. Jarosław Walczyk, który właśnie został wybrany Najlepszym Szefem Kuchni Roku 2015 w Polsce, proponuje cukinię w formie sałatki z pomidorem i serem feta.
Do przygotowania tego dania potrzeba: dwie młode cukinie, cztery małe pomidory, 200 g sera feta, 60 ml oleju, limonkę, 30 ml soku z cytryny, 120 ml oliwy z oliwek, 30 g liści bazylii oraz sól, pieprz czarny i cukier do smaku.
Przygotowanie:
Jak instruuje Walczyk, cukinię trzeba umyć, pokroić na cienkie plastry, doprawić solą, pieprzem i skórką z limonki, usmażyć na oleju. Pomidory pokroić w cienkie plastry, ułożyć na przemian - cukinia, pomidor.
- Polać dresingiem bazyliowym i zwinąć w rulon. Ułożyć na talerzu z kawałkami porozrywanej fety i skropić dresingiem bazyliowym" - mówi.
Dresing bazyliowy uzyskamy w następujący sposób: sok z cytryny należy doprawić solą i pieprzem, cukrem. Następnie trzeba powoli dodawać oliwę z oliwek i miksować. Na koniec dodać liście bazylii.
Jarosław Walczyk jest szefem kuchni w restauracji Strefa w Warszawie. Zdobył tytuł "Szef Kuchni Roku 2015" w plebiscycie Poland 100 Best Restaurants Awards. Z kolei lokal, w którym pracuje, uznano "Najlepszą restauracją w Polsce 2015". W przyszłym roku Walczyk wystartuje w Kulinarnych Mistrzostwach Świata.