Cukinia z farszem tuńczykowym

Dobrze znamy cukinię faszerowaną mielonym mięsem. Tę potrawę można nieco odmienić, używając tuńczyka. Taka zapiekana cukinia z tuńczykiem i ryżem, polana sosem pomidorowym może być prawdziwym obiadowym hitem.

Nadziewana cukinia
Nadziewana cukinia123RF/PICSEL

Cukinia to prawdziwy warzywny kameleon: nadaje się do sosów, zapiekanek, potraw z makaronu, a nawet do ciast czy jako surowiec na placki. Jeśli do tej pory nie przyszło wam do głowy, by skomponować cukinię z rybą, pora to wypróbować.

Aby przygotować danie dla czterech osób, potrzebujemy: 4 cukinie, 100 g ryżu, 200 g tuńczyka w sosie własnym, 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 cebulę, kilka gałązek natki pietruszki, sól, pieprz, 250 ml sosu pomidorowego, bułkę tartą.

Odcedzamy tuńczyka. Gotujemy ryż według wskazówek na opakowaniu, studzimy.

Cukinie myjemy i przekrawamy na połówki. Łyżeczką wydrążamy środki, a ten wyjęty miąższ odkładamy.

Siekamy cebulę i natkę pietruszki. Na oliwie podsmażamy drobno pokrojoną cebulę, gdy się zrumieni dodajemy pokruszone kawałki tuńczyka. Następnie mieszamy wszystkie składniki farszu: tuńczyka z cebulą, ugotowany ryż, drobno posiekany miąższ z cukinii, natkę. Doprawiamy solą i pieprzem.

Farsz nakładamy do połówek cukinii i układamy w naczyniu do zapiekania, wcześniej wysmarowanym masłem.

Wierzch każdej cukinii z farszem smarujemy grubo sosem pomidorowym i posypujemy odrobiną bułki tartej. Pieczemy ok. 30 minut w temp. ok. 160 st. C. Przed wyjęciem sprawdzamy miękkość cukinii - widelec powinien się łatwo wbijać. Przed podaniem posypujemy siekaną natką. (PAP Life)

autorka: Dorota Kieras

PAP life
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas