Cukinia - zdrowa alternatywa dla niezdrowych przekąsek
Im dalej sięga nasza kulinarna kreatywność, tym szersze zastosowanie znajdujemy dla niektórych produktów. Jednym z nich jest cukinia. Miłośnicy kulinarnych eksperymentów tworzyli już ciasta z cukinii, makarony, ciekawą przekąska są również cukiniowe frytki.
Neutralny smak cukinii pozwala na coraz to śmielsze jej wykorzystanie. Szczególnie, jeśli szukamy zdrowych alternatyw dla niezdrowych przekąsek. I tak po muffinach, brownie czy wege makaronie z cukinii, przyszła pora na dietetyczne frytki przygotowane na bazie tego warzywa. Frytki z cukinii są bardzo proste w przygotowaniu.
Warzywo kroimy wzdłuż, na ćwiartki. W jednej misce mieszamy jajka z dodatkiem soku z cytryny, solą i pieprzem. W drugiej misce mieszamy parmezan, rozmaryn i kaszę kukurydzianą.
Kawałki cukinii maczamy w masie jajecznej, następnie obtaczamy je w mieszance z kaszy i parmezanu. Tak przygotowane warzywo układamy na blaszce i pieczemy przez ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Frytki z cukinii można serwować jako dodatek do dań albo jako przekąskę. Całość można uzupełnić o różnorodne sosy np. czosnkowy albo tzatziki. (PAP Life)