Cukinie z mięsem, pomidorami i oliwkami

Pomysł na rodzinny obiad.

Cukinia nadziewana mięsem i oliwkami
Cukinia nadziewana mięsem i oliwkami 123RF/PICSEL

Składniki:

  • 4 okrągłe cukinie
  • 30 dag mięsa mielonego
  • cebula
  • pół szklanki kaszy kuskus
  • 2 pomidory
  • garść czarnych oliwek
  • 10 dag żółtego sera
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • słodka papryka
  • olej
  • natka sól pieprz

Przygotowanie:

1. Odkrój górę cukinii, łyżką wyjmij środek. Kaszę zalej połową szklanki wody, wymieszaj, odstaw na 5 minut. Cebulę pokrój w kostkę, podsmaż na oleju. Z pomidorów zdejmij skórę.

2. Mięso podsmaż na oleju, dodaj cebulę, kuskus, koncentrat pomidorowy, duś 10 minut. Dodaj pokrojone oliwki, paprykę, duś jeszcze 5 minut. Faszeruj cukinie mięsem, posyp serem, piecz 20 minut w temp. 180⁰C. Udekoruj natką.

Dobry Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas