Cukiniowe poduszeczki
Cukinię umyj, obierz i wytnij pestki. Zetrzyj na tarce o małych otworach.
Składniki na 3-4 porcje:
- 25 dag cukinii
- 20 dag ostrego żółtego sera
- 2 jajka
- 2 łyżki posiekanych szczypiorku, koperku i natki pietruszki
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
- sól
- pieprz
- olej
Do podania:
- 3 łyżki majonezu
- 2 łyżki posiekanego koperku
Sposób przygotowania:
1. Cukinię umyj, obierz i wytnij pestki. Zetrzyj na tarce o małych otworach. Lekko odciśnij. Ser zetrzyj na dużych oczkach. Mąkę przesiej i wymieszaj z proszkiem do pieczenia i przyprawami. Zieleninę wymieszaj z cukinią. Połącz wszystkie składniki z roztrzepanymi jajkami.
2. Na dużej patelni rozgrzej grubszą warstwę oleju. Nastaw piekarnik na 130ºC i przygotuj duży, płaski talerz. Na olej nakładaj łyżką do zupy równe placuszki. Zostaw odstępy między nimi, bo troszkę urosną. Smaż z obu stron po około 1-2 minuty na rumiany kolor.
3. Usmażone placki odkładaj na talerz wstawiony do piekarnika. Każdą warstwę placków przełóż papierowym ręcznikiem, by odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Podawaj gorące, ozdobione kleksem z majonezu i posypane koperkiem. Dobrym dodatkiem będzie też pikantny keczup.
Czas przygotowania: ok. 50 minut