Reklama

Reklama

Cukiniowe poduszeczki

Cukinię umyj, obierz i wytnij pestki. Zetrzyj na tarce o małych otworach.

Składniki na 3-4 porcje:

  • 25 dag cukinii
  • 20 dag ostrego żółtego sera
  • 2 jajka
  • 2 łyżki posiekanych szczypiorku, koperku i natki pietruszki
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • sól
  • pieprz
  • olej

Do podania:

Reklama

  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki posiekanego koperku

Sposób przygotowania:

1. Cukinię umyj, obierz i wytnij pestki. Zetrzyj na tarce o małych otworach. Lekko odciśnij. Ser zetrzyj na dużych oczkach. Mąkę przesiej i wymieszaj z proszkiem do pieczenia i przyprawami. Zieleninę wymieszaj z cukinią. Połącz wszystkie składniki z roztrzepanymi jajkami.

2. Na dużej patelni rozgrzej grubszą warstwę oleju. Nastaw piekarnik na 130ºC i przygotuj duży, płaski talerz. Na olej nakładaj łyżką do zupy równe placuszki. Zostaw odstępy między nimi, bo troszkę urosną. Smaż z obu stron po około 1-2 minuty na rumiany kolor.

3. Usmażone placki odkładaj na talerz wstawiony do piekarnika. Każdą warstwę placków przełóż papierowym ręcznikiem, by odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Podawaj gorące, ozdobione kleksem z majonezu i posypane koperkiem. Dobrym dodatkiem będzie też pikantny keczup.

Czas przygotowania: ok. 50 minut

Naj

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy