Cukiniowe talarki w cieście
Smaczna przystawka.

Składniki
- 2–3 średnie cukinie
- 1 i 1/3 szkl. mąki pszennej
- 1 szkl. wody mineralnej (lekko gazowanej)
- 1/3 szkl. mleka
- 1 jajko
- olej do smażenia
- sól
- pieprz ziołowy
- granulowany czosnek
- suszony koperek
4 osób
Sposób przygotowania
Mąkę wsyp do wysokiego naczynia. Dodaj 1 łyżkę koperku. Wbij jajko. Wlej wodę mineralną oraz mleko. Składniki wymieszaj mikserem, tak by nie było grudek. Ciasto przypraw do smaku solą i odrobiną pieprzu. Odstaw je pod przykryciem na 30 minut. W tym czasie cukinie oczyść, umyj, pokrój w średniej grubości plasterki. W szerokim garnku albo na głębokiej patelni rozgrzewaj po 3-4 łyżki oleju. Cukiniowe plasterki kolejno zanurzaj w cieście naleśnikowym. Porcjami kładź je na rozgrzany tłuszcz. Smaż na złoty kolor (zajmie to ok. 15 minut). Pod koniec smażenia lekko oprósz je czosnkiem. Gotowe talarki wyjmij i osącz z tłuszczu na papierowym ręczniku. Podawaj np. z dodatkiem sosu jogurtowo-parykowego albo z ostrym keczupem.