Cukiniowe talarki w cieście

Smaczna przystawka.

Panierowana cukinia
Panierowana cukinia123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

Mąkę wsyp do wysokiego naczynia. Dodaj 1 łyżkę koperku. Wbij jajko. Wlej wodę mineralną oraz mleko. Składniki wymieszaj mikserem, tak by nie było grudek. Ciasto przypraw do smaku solą i odrobiną pieprzu. Odstaw je pod przykryciem na 30 minut. W tym czasie cukinie oczyść, umyj, pokrój w średniej grubości plasterki. W szerokim garnku albo na głębokiej patelni rozgrzewaj po 3-4 łyżki oleju. Cukiniowe plasterki kolejno zanurzaj w cieście naleśnikowym. Porcjami kładź je na rozgrzany tłuszcz. Smaż na złoty kolor (zajmie to ok. 15 minut). Pod koniec smażenia lekko oprósz je czosnkiem. Gotowe talarki wyjmij i osącz z tłuszczu na papierowym ręczniku. Podawaj np. z dodatkiem sosu jogurtowo-parykowego albo z ostrym keczupem.

Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas