Cukiniowe wieżyczki
Smaczne i zdrowo!
Sposób przygotowania
1. Cukinie umyj,pokrój wzdłuż na cienkie plasterki. Usmaż je porcjami na rozgrzanej oliwie. Osącz na papierowym ręczniku. Oprósz solą i pieprzem.
2. Bazylię opłucz, osusz, posiekaj. Cytrynę sparz, zetrzyj skórkę i wyciśnij sok. Ricottę połącz z bazylią oraz sokiem i skórką z cytryny. Przypraw do smaku solą oraz pieprzem.
3. Na spodzie żaroodpornej formy (18 x 30 cm) ułóż na przemian: płaty makaronu, porcje serka i plasterki cukinii. Piecz 35 minut w 180 st. (góra i dół).
4. Szalotki obierz, posiekaj. Oliwki pokrój w kosteczkę. Pozostałe zioła opłucz, osusz, posiekaj. Rozdrobnione składniki wymieszaj i posyp nimi wierzch zapiekanki. Udekoruj.