Cukiniowe z boczkiem

Dziś na obiad zrób placki z cukinii z boczkiem.

Zrób na obiad placki z cukinii
Zrób na obiad placki z cukinii 123RF/PICSEL

Skład na 4 porcje:

● 400 g cukinii

● 500 g ziemniaków

● średniej wielkości cebula

● 2 łyżki mąki ziemniaczanej

● jajko

● pęczek koperku

● 4 plastry wędzonego chudego boczku

● 50 g sera feta

● sól, pieprz i słodka papryka do smaku

● olej do smażenia

Sposób przygotowania:

1. Ziemniaki obieramy. Cukinię myjemy, przekrawamy na pół i wycinamy gniazda nasienne. Warzywa ścieramy na tarce o grubych oczkach. Odstawiamy na chwilę, a następnie odlewamy nadmiar wody, która się zebrała w misce. W międzyczasie siekamy koperek, a cebulę kroimy w drobną kostkę. 2. Do ziemniaków i cukinii dodajemy posiekany koperek, pokrojoną cebulę, jajko i mąkę ziemniaczaną, mieszamy. Doprawiamy pieprzem, solą i papryką. Z powstałego ciasta smażymy na rozgrzanym oleju nieduże placuszki, na jasnozłoty kolor, z obu stron. Każdy osączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. Aby za bardzo nie ostygły, możemy przełożyć je na chwilę do piekarnika nagrzanego do 100ºC. 3. Na drugiej patelni przez chwilę podsmażamy z obu stron plasterki boczku, aby lekko się podrumieniły. 4. Na talerzu, jeden na drugim, układamy placuszki, po 2-3 na porcję. Na górnym kładziemy plasterek podpieczonego boczku i całość posypujemy pokruszonym serem feta.

Rewia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas