Cukiniowo-czekoladowe

Najlepsze ciasto na jesienne dni!

Z pudrem albo polane czekoladą będzie miało bardziej wyrazisty smak
Z pudrem albo polane czekoladą będzie miało bardziej wyrazisty smak 123RF/PICSEL

Składniki

  • 1/2 łyżeczki proszek do pieczenia
  • 15 dag cukier
  • 5 dag gorzkie kakao
  • 25 dag mąka
  • 1 torebka cukier waniliowy
  • 1/2 łyżeczki sól
  • 10 dag gorzka czekolada
  • 10 dag cukinia
  • 1 łyżeczka soda oczyszczona
  • 1 łyżeczka kawa rozpuszczalna
  • 10 dag masło
  • 3 sztuki jajka

Sposób przygotowania: Cukinię umyć, osuszyć, nie obierać ze skórki, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Czekoladę pokroić w niezbyt drobną kostkę. W misce wymieszać przesianą mąkę, kakao, sodę, proszek do pieczenia, sól i kawę. Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Nadal ucierając, dodawać po jednym jajku, potem stopniowo wsypywać mąkę. Całość dokładnie wymieszać. Dodać cukinię i kawałki czekolady, wymieszać delikatnie łyżką. Przełożyć do tortownicy natłuszczonej i posypanej bułką tartą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180ºC i piec 40-50 minut. Wyjąć, przestudzić. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Twoje Imperium
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?