Cukiniowo-czekoladowe
Najlepsze ciasto na jesienne dni!
Sposób przygotowania: Cukinię umyć, osuszyć, nie obierać ze skórki, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Czekoladę pokroić w niezbyt drobną kostkę. W misce wymieszać przesianą mąkę, kakao, sodę, proszek do pieczenia, sól i kawę. Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Nadal ucierając, dodawać po jednym jajku, potem stopniowo wsypywać mąkę. Całość dokładnie wymieszać. Dodać cukinię i kawałki czekolady, wymieszać delikatnie łyżką. Przełożyć do tortownicy natłuszczonej i posypanej bułką tartą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180ºC i piec 40-50 minut. Wyjąć, przestudzić. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.