Reklama

Reklama

Cukiniowy frykas

Tak pyszny, że w mig zniknie ze stołu!

Składniki

  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 kostki zimnego masła (pokrojonego na kawałeczki)
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • sól
  • biały pieprz;

Składniki - nadzienie

  • 5–6 miniaturowych cukinii
  • 20 dag ugotowanego mięsa drobiowego
  • 2/3 szkl. śmietany 30-proc.
  • 4 jajka
  • 20 dag twarożku śmietankowego
  • 1 szkl. liści szpinaku
  • 4 pieczarki
  • 10 dag pomidorków koktajlowych
  • 3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

1. Spód: połącz składniki, dosypując po dużej szczypcie soli i pieprzu. Zagnieć ciasto, rozwałkuj je na grubość 2-3 mm. Plackiem wylep okrągłą formę na tartę. Wstaw do zamrażalnika na 15 minut, a następnie włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Upiecz na złoto (około 15 minut). 

2. Nadzienie: cukinie opłucz, obierz, poprzekrawaj wzdłuż na połówki. Włóż na 2 minuty do wrzątku. Odcedź, osącz. Śmietanę zmiksuj z jajkami i twarożkiem. Przypraw solą, pieprzem oraz obranym i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. 

3. Pieczarki oczyść, potnij w plastry. Pomidorki i szpinak opłucz. Mięso drobniutko pokrój. Dodaj do masy śmietankowej razem ze szpinakiem. Nadzienie wyłóż na ciasto. Jeśli jest go za dużo, przelej nadmiar do silikonowych foremek na muffinki i upiecz pyszne wytrawne minibabeczki (ok. 20 minut w 180 st). Na wierzchu rozłóż cukinie, pieczarki i pomidorki. 

4. Quiche piecz ok. 30 minut w 180 st., aż masa się zetnie i apetycznie zrumieni. Odczekaj 15 minut i pokrój.


Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje