Cukiniowy frykas
Tak pyszny, że w mig zniknie ze stołu!

Składniki
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 kostki zimnego masła (pokrojonego na kawałeczki)
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- sól
- biały pieprz;
- nadzienie
- 5–6 miniaturowych cukinii
- 20 dag ugotowanego mięsa drobiowego
- 2/3 szkl. śmietany 30-proc.
- 4 jajka
- 20 dag twarożku śmietankowego
- 1 szkl. liści szpinaku
- 4 pieczarki
- 10 dag pomidorków koktajlowych
- 3 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
1. Spód: połącz składniki, dosypując po dużej szczypcie soli i pieprzu. Zagnieć ciasto, rozwałkuj je na grubość 2-3 mm. Plackiem wylep okrągłą formę na tartę. Wstaw do zamrażalnika na 15 minut, a następnie włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Upiecz na złoto (około 15 minut). 2. Nadzienie: cukinie opłucz, obierz, poprzekrawaj wzdłuż na połówki. Włóż na 2 minuty do wrzątku. Odcedź, osącz. Śmietanę zmiksuj z jajkami i twarożkiem. Przypraw solą, pieprzem oraz obranym i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. 3. Pieczarki oczyść, potnij w plastry. Pomidorki i szpinak opłucz. Mięso drobniutko pokrój. Dodaj do masy śmietankowej razem ze szpinakiem. Nadzienie wyłóż na ciasto. Jeśli jest go za dużo, przelej nadmiar do silikonowych foremek na muffinki i upiecz pyszne wytrawne minibabeczki (ok. 20 minut w 180 st). Na wierzchu rozłóż cukinie, pieczarki i pomidorki. 4. Quiche piecz ok. 30 minut w 180 st., aż masa się zetnie i apetycznie zrumieni. Odczekaj 15 minut i pokrój.