Cytryna jest dobra na wszystko

Trudno się zajadać cytrynami, ale stanowią one niezastąpiony dodatek do potraw. Ich właściwości można wykorzystać na wiele sposobów. Oto dowody.

article cover

Cytryna jest dobra na wszystko

Deska do krojenia (zwłaszcza drewniana lub plastikowa) łatwo absorbuje różne nieatrakcyjne zapachy, jak ten cebulowy, czosnkowy czy rybny. Aby pozbyć się ich skutecznie, wystarczy przetrzeć deseczkę plastrem cytryny.  Sok z cytryny pomoże w odświeżaniu nieco już przywiędniętych sałat - w tym celu należy zanurzyć je w wodzie z dodatkiem wyciśniętego soku.
Odrobinę cytrynowego soku warto dodać również do wody, w której gotujemy warzywa. Dzięki temu np. buraki czy cebula zachowają kolory, a stare ziemniaki czy kalafiory nie będą ciemniały.
Dwie łyżki soku z cytryny dodane do wody, w której gotuje się ryż, sprawią, że ziarenka nie będą się sklejać i zyskają ładny, biały kolor.
Sok cytrynowy wykorzystujemy przy przygotowywaniu rozmaitych potraw - możemy pozyskać go więcej, gdy włożymy cytrynę na kilkanaście minut do bardzo ciepłej/gorącej wody (ale nie do wrzątku!). 

Innym sposobem, by dosłownie wycisnąć z niej jak najwięcej, jest poprzedzenie wyciskania ugniataniem jej lub kilkakrotnym turlaniem po blacie (z jednoczesnym lekkim dociskaniem jej do powierzchni stołu).  

Nawiasem - najbardziej soczyste będą cytryny zerwane w Europie (nie przebyły tak długiej drogi jak te, które przywędrowały z innych zakątków świata).  Sok sprawi, że niektóre skropione nim produkty nie ściemnieją i dłużej zachowają atrakcyjny wygląd. Odnosi się to przede wszystkim do oczyszczonych grzybów (zwłaszcza pieczarki ciemnieją szybko), startego na sałatkę selera, jabłka, obranych i pokrojonych bananów oraz gruszek.
+2
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas