Cytrynowa dawka zdrowia

Pytani o to, gdzie znajdziemy najwięcej witaminy C, najczęściej automatycznie odpowiadamy, że w cytrynie. A przecież najcenniejsze źródła tej witaminy kryją się w dzikiej róży, czarnej porzeczce, truskawkach, kiwi czy natce pietruszki.

Cytryna zawiera rutynę, dzięki czemu zapobiega utracie witaminy C i dodatkowo uszczelnia naczynia krwionośne
Cytryna zawiera rutynę, dzięki czemu zapobiega utracie witaminy C i dodatkowo uszczelnia naczynia krwionośne123RF/PICSEL

Cytryna nie jest głównym dostawcą witaminy C, a jednak zawiera jej na tyle dużo (w 100 gramach - 53 mg), by wspierać nasz system odpornościowy i pomagać w zapobieganiu czy leczeniu infekcji. Cytryna zawiera również rutynę, dzięki czemu zapobiega utracie witaminy C i dodatkowo uszczelnia naczynia krwionośne. Co jeszcze może nam zaoferować? Ma dla nas witaminy z grupy B, beta karoten, a także witaminę młodości - E. Składniki mineralne, które możemy z niej uzyskać to magnez, potas, sód i żelazo.

Ciekawostką jest, że cytryna tylko w ustach ma smak kwaśny. W silnie kwasowym środowisku żołądka ludzkiego ma odczyn alkaliczny. Polecana jest szczególnie osobom borykającym się z nadkwasotą i wrzodami żołądka.

Najlepsza z ciepłą wodą

Dobrym nawykiem jest picie wody z sokiem z cytryny, rano, najlepiej na czczo. Podpowiem, że dobrze, aby była to ciepła woda. Wyobraźmy sobie, że nasz przewód pokarmowy stanowi swego rodzaju probówkę od wewnątrz pokrytą cieniutką warstwą tłuszczu. Jak zachowa się w takim środowisku woda zimna, a jak ciepła? Szklanka ciepłej wody z sokiem z połówki cytryny to bardzo przyjazne "dzień dobry" dla naszego żołądka.

Cytryna zawiera terpeny, które pobudzają wytwarzanie śliny, równocześnie rośnie w organizmie ilość enzymów trawiennych. Cytryna pobudza zatem trawienie, pomaga oczyścić i odkwasić organizm, a tym samym sprzyja odchudzaniu.

Jeśli wdrożymy rytuał picia wody z sokiem z cytryny na początek dnia, być może nasze dzieci z czasem, pójdą tym śladem. Byłoby to dobrym rozwiązaniem zwłaszcza dla niejadków, bo picie wody na czczo zaostrza apetyt na śniadanie.

Pewnie podniesie się lawina głosów, że dzieci wolą smak słodki, a woda z cytryną to dla nich wyzwanie z serii niemożliwych. Być może. Prawdą jest, że im więcej dzieci jedzą cukru prostego, tym więcej go potrzebują. Jeśli chcemy iść w stronę zdrowszego życia - szukajmy sposobów, a nie wymówek. Może zacznijmy od niewielkiej ilości soku z cytryny i pozwólmy dziecku oswoić się z nowym smakiem.

Dlaczego nie warto pić herbaty z cytryną?

Herbata z cytryną to napój po który najchętniej sięgamy, gdy się przeziębimy. Lepiej jednak z niego zrezygnować. W liściach herbaty bowiem znajduje się glin, który pod wpływem kwasów zawartych w cytrynie zmienia się w groźny cytrynian glinu. Ten z kolei przyczynić się może do rozwoju choroby Alzherimera i kruszenia kości. Sok z cytryny pomaga usprawnić wiele kulinarnych przedsięwzięć.

Gdy skropimy nim pokrojone owoce, zachowają one naturalne kolory i nie będą szybko ciemnieć. Sałatka owocowa przygotowana przed przyjęciem dla dzieci, po 1-2 godzinach nadal będzie kusiła świeżością. Cytryna to dobry dodatek do ryb, nie tylko poprawia ich smak, ale też delikatnie łagodzi aromat, co ważne dla osób szczególnie wyczulonych na zapachy. Cytrynowa woń niektórym pomaga łagodzić bóle głowy.

Ewa Koza, dietetyk, autorka bloga mamsmak.com, MAM s’MAK na życie    

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas