Reklama

Reklama

Cytrynowiec bez cukru, proszku...

Świetny dla chcących ograniczać niezdrowy cukier

Czas przyrządzenia: 50 min + pieczenie 30 min
Składniki dla: 10 porcji

Składniki

  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki ksylitolu (cukier brzozowy, znacznie zdrowszy niż biały, choć droższy; bezpieczny dla osób, które nie mogą jeść cukru)
  • 4 łyżki oleju
  • szklanka mąki orkiszowej.
  • Poncz:
  • sok z 1/2 cytryny
  • łyżeczka ksylitolu
  • 1/2 szkl. wody.
  • Krem:
  • 2 szkl. wody
  • 2 cytryny
  • 6 łyżek ksylitolu
  • 2 budynie śmietankowe (proszek bez cukru)
  • 300 g masła
  • galaretka cytrynowa bez cukru + 75 g ksylitolu;
  • dowolna dekoracja (np. susz. owoce bez cukru)

Sposób przygotowania

1. Białka oddziel od żółtek, ubij je z ksylitolem na sztywno. Żółtka rozmieszaj z olejem i dodaj do ubitych białek. Wsyp mąkę. Ubij na niskich obrotach, do połączenia składników. Wylej na blaszkę wyłożoną papierem i piecz ok. 30 min w 170 ºC. Ostudź, przekrój na blaty, 2 lub 3 (możesz piec blaty osobno, np. 3 po 10 min). Nasącz ponczem. 

2. Krem: szklankę wody zagotuj z sokiem z cytryn i ksylitolem. W gorącej wodzie rozpuść galaretkę. Do drugiej szklanki wody dodaj budyń, wymieszaj. Wlej do naczynia z galaretką i ugotuj. Ostudź. Do miękkiego masła stopniowo dodawaj przestudzony budyń z galaretką i miksuj na gładki krem. Częścią przełóż ciasto, resztą posmaruj je z wierzchu. Udekoruj i schłodź.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje