Cytrynowiec bez cukru, proszku...
Świetny dla chcących ograniczać niezdrowy cukier

Składniki
- 6 jajek
- 3/4 szklanki ksylitolu (cukier brzozowy, znacznie zdrowszy niż biały, choć droższy; bezpieczny dla osób, które nie mogą jeść cukru)
- 4 łyżki oleju
- szklanka mąki orkiszowej.
- Poncz:
- sok z 1/2 cytryny
- łyżeczka ksylitolu
- 1/2 szkl. wody.
- Krem:
- 2 szkl. wody
- 2 cytryny
- 6 łyżek ksylitolu
- 2 budynie śmietankowe (proszek bez cukru)
- 300 g masła
- galaretka cytrynowa bez cukru + 75 g ksylitolu;
- dowolna dekoracja (np. susz. owoce bez cukru)
10 porcji
Sposób przygotowania
1. Białka oddziel od żółtek, ubij je z ksylitolem na sztywno. Żółtka rozmieszaj z olejem i dodaj do ubitych białek. Wsyp mąkę. Ubij na niskich obrotach, do połączenia składników. Wylej na blaszkę wyłożoną papierem i piecz ok. 30 min w 170 ºC. Ostudź, przekrój na blaty, 2 lub 3 (możesz piec blaty osobno, np. 3 po 10 min). Nasącz ponczem. 2. Krem: szklankę wody zagotuj z sokiem z cytryn i ksylitolem. W gorącej wodzie rozpuść galaretkę. Do drugiej szklanki wody dodaj budyń, wymieszaj. Wlej do naczynia z galaretką i ugotuj. Ostudź. Do miękkiego masła stopniowo dodawaj przestudzony budyń z galaretką i miksuj na gładki krem. Częścią przełóż ciasto, resztą posmaruj je z wierzchu. Udekoruj i schłodź.