Cytrynowiec bez cukru, proszku...
Świetny dla chcących ograniczać niezdrowy cukier
Sposób przygotowania
1. Białka oddziel od żółtek, ubij je z ksylitolem na sztywno. Żółtka rozmieszaj z olejem i dodaj do ubitych białek. Wsyp mąkę. Ubij na niskich obrotach, do połączenia składników. Wylej na blaszkę wyłożoną papierem i piecz ok. 30 min w 170 ºC. Ostudź, przekrój na blaty, 2 lub 3 (możesz piec blaty osobno, np. 3 po 10 min). Nasącz ponczem.
2. Krem: szklankę wody zagotuj z sokiem z cytryn i ksylitolem. W gorącej wodzie rozpuść galaretkę. Do drugiej szklanki wody dodaj budyń, wymieszaj. Wlej do naczynia z galaretką i ugotuj. Ostudź. Do miękkiego masła stopniowo dodawaj przestudzony budyń z galaretką i miksuj na gładki krem. Częścią przełóż ciasto, resztą posmaruj je z wierzchu. Udekoruj i schłodź.